Neznámí zloději ukradli ampuli s krví papeže Jana Pavla II.

Ampuli s krví papeže Jana Pavla II., relikviář a jeden z křížů ukradli neznámí zloději z kostela svatého Petra nedaleko L'Aquily. Město leží ve středoitalském kraji Abruzzo, kam tehdejší hlava katolické církve ráda jezdila. Na světě jsou údajně jen tři podobné nádobky, které mají pro věřící velkou hodnotu. Jan Pavel druhý, který zemřel před devíti lety, má být v dubnu prohlášený za svatého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Jan Pavel II.

Papež Jan Pavel II. | Foto: www.johannespaulii.va

Církevní historik Jaroslav Šebek tvrdí, že hodnota papežských relikvií se nedá vyčíslit penězi. Pro věřící má ale baňka s papežovou krví nesmírnou cenu.

„Je to i otázka určité náboženské úcty. Může to souviset s tím, že některý z věřících mohl chtít ampulku pro sebe. Věřící často ostatkům přikládali magické schopnosti,“ vysvětlil historik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Církevní historik Jaroslav Šebek v pořadu Stalo se dnes

Podle komentátora Českého rozhlasu Milana Slezáka se relikvie ve velkém kradly už ve středověku.

„Například známé Turínské plátno bylo původně v Cařihradu a když ho za čtvrté křížové výpravy dobyli křižáci, tak plátno ukradli, dostalo se do Francie a teprve z ní až do italského Turína,“ připomněl Slezák

Janu Pavlovi II. byla krev odebrána na sklonku jeho života, v době, kdy už ležel v nemocnici. Tehdy jeho ošetřující lékař věděl, že bude možná potřebovat transfúzi, a tak nechal papežovi odebrat jeho vlastní krev. Tu ale nakonec lékaři nepoužili, protože Jan Pavel II. odešel velmi rychle.

Přehrát

00:00 / 00:00

O historii relikvií mluvil komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

Dvě lahve papežovy krve poté naředili ještě v nemocnici speciálním roztokem, aby vydržela v tekutém stavu. Krev si pak převzal papežův osobní tajemník Stanislaw Dziwisz a nechal ji uložit ve Vatikánu a v polském Krakowě.

Igor Maňour, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme