Itálie pod vodou, Rakousko pod sněhem. Rozmary počasí už trápí několik evropských zemí

Silné deště, povodně i sněhová kalamita komplikují život hned v několika evropských státech. Rakousko, Švýcarsko a Slovinsko zasáhly extrémními přívaly sněhu, španělské a francouzské pobřeží zase přílivová vlna z Atlantiku. Velká voda sužuje i část Velké Británie nebo Itálie, kde šest regionů vyhlásilo o víkendu povodňovou pohotovost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavy a sněhová kalamita sužují Itálii od severu po jih. Například v provincii Belluno napadl během 24 hodin metr sněhu a v Kalábrii spadlo během 48 hodin půl metru dešťových srážek.

Například v Benátkách se kvůli nepřetržitému dešti lidé brodili po kolena ve vodě, rozvodněná je i řeka Arno v Pise. A problémy s povodněmi má i Řím, kde dnes a zítra zůstávají zavřené některé školy.

Záplavy mají už i své oběti. Na východě Sicílie dnes ráno zahynuly dvě ženy a sedmiletá dívka, když jejich terénní automobil strhla řeka rozvodněná po silných bouřkách.

Italská média jasně naznačují, že na kritickou situaci takového rozsahu není stát připraven. Televize ukazuje, jak na mnoha místech pomáhá armáda. V horách shazuje hory sněhu ze střech, protože hrozí, že se sesune na kolemjdoucí lidi a v Římě zasahuje například v oblasti Fiumicino, která se proměnila ve vodní lagunu.

Rozvodněná řeka Tibera v Římě | Foto: ČTK

Televize včera zveřejnila také výzvu primátora Říma, který žádá občany Itálie, aby v příštích dnech nejezdili do Říma, pokud nutně nemusí. Nepříznivé počasí má totiž trvat až do konce tohoto týdne.

Zasaženým oblastem požehnal při své tradiční nedělní mši papež František. „Modlím se za všechny obyvatele Říma a Toskánska, které zasáhly povodně. Nesmíme zapomínat na své blízké v nouzi. Potřebují naši lásku a solidaritu.“

Pod vodou je také španělské a francouzské pobřeží, které zalila ničivá vlna z rozbouřeného Atlantiku.

S povodněmi, které způsobily mohutné deště, silný vítr a přívalové vlny, se potýká také jih Anglie. Voda zaplavila pobřežní oblasti především v hrabstvích Devon, Conrnwall a Somerset.

V Rakousku se situace uklidňuje

S rozmary počasí bojují i Rakousko a Švýcarsko, které se o víkendu potýkaly s extrémními přívaly sněhu. Situace se tam ale pomalu uklidňuje. Vlaky i auta v Rakousku už většinou normálně jezdí. Na řadě míst ale hrozí ledovka.

Víkendové extrémně husté sněžení ale bylo pro Rakušany překvapením. „Každou zimu tu máme hodně sněhu a jsme na něj připraveni. Ale takové množství obvykle napadne za měsíc, a ne za tři dny jako letos,“ srovnává obyvatelka rakouské vesnice Kötschach.

V Rakousku je stále od světa odříznutých několik údolí, lidé se sněhem bojují všemi prostředky | Foto: Reuters

Situaci tam navíc ještě zkomplikoval déšť, kvůli kterému sníh ztěžkl a úřady musely na pomoc přivolat armádu. „Mají za úkol z těžkého sněhu vysvobodit hlavně veřejné budovy,“ popsal Erwin Hubman, který zasahujícím vojákům velí.

V Korutanech dnes děti nemusí do školy a opatrní by měli být i lyžaři, v některých údolích pořád hrozí laviny. A nebezpečí zřejmě jen tak nepomine, protože podle předpovědí má sněžit i v následujících dnech. Ve Štýrsku je kvůli silné námraze bez elektřiny přes deset tisíc lidí. Sníh komplikuje i dopravu, hlavně na železnici.

Sněhová kalamita zasáhla i Slovinsko, kvůli sněžení a mrznoucímu dešti zkolabovala doprava, bez elektrického proudu zůstávají statisíce lidí.

Silvie Třeslínová, bre, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme