Evropský parlament schvaluje vícejazyčné formuláře, ulehčí jednání s úřady

Studenti ve výměnném programu Erasmus nebo lidé pracující v cizině by mohli ušetřit čas i peníze na úřadech. Tvrdí to europoslanci, kteří by dnes měli schválit zjednodušený způsob pro vyřizování některých formalit při pobytu v zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Země Evropské unie by podle tohoto návrhu měly zavést stejné vícejazyčné formuláře, což má usnadnit lidem žijícím v jiné zemi Evropské unie komunikaci s tamními úřady.

Člověk žijící v cizině by se tak prý už nemusel proplétat labyrintem nesrozumitelných požadavků. Podle návrhu totiž i cizinci, kteří umějí místní jazyk, často neznají administrativní zvyklosti v zemi, do které přijeli.

Díky návrhu by se prý studenti na Erasmu nebo pracovníci rychleji a levněji zaregistrovali na úřadech nebo třeba předložili rodný či oddací list.

V jiné zemi Unie trvale či přechodně žijí miliony Evropanů. Registrovat se musí po třech měsících pobytu, kdy musí prokázat, že v dané zemi studují či pracují. Po dobu tří měsíců mohou pobývat na území cizího státu bez jakýchkoli formalit.

Ondřej Houska, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme