Na Vyškovsku a Blanensku přibylo vyloupených domů, loni policisté řešili 666 případů

V roce 2013 řešili policisté na Blanensku a Vyškovsku celkem 666 případů vloupání do domů, oproti předchozímu roku to je nárůst zhruba o sto případů. Objasnit se policistům podařilo asi čtvrtinu vloupání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vykradená chatka

Vykradená chatka | Foto: Policie ČR

I když celkový počet trestných činů v regionu klesl, opuštěné domy jsou pro zloděje stále velkým lákadlem. Poměrně často se zloději do domů dostávají v denní době, kdy předpokládají, že obyvatelé jsou v práci.

Někteří majitelé domů a chat zlodějům mnohdy sami nahrávají. Policisté například u chat už tradičně upozorňují, že je třeba dbát na zavřené okenice a pevné zámky.

Další častou chybou posledních let je, že lidé informují na internetu či sociálních sítích, když odjíždějí třeba na dovolenou, nebo obecně že poskytují informace o svém majetku.

„Jsou tam fotky, jak to vypadá u nich doma, jaká je třeba zahrada a tak dále. To všechno usnadňuje tipování ze strany pachatelů a dostávají se takhle k informacím, které předtím museli třeba pracně shánět,“ upozorňuje blanenský policista Zdeněk Grenár.

Podle starosty Boskovic Jaroslava Dohnálka (ODS) zlodějům často nahrává i nevšímavost okolí.

„Velice důležité je, aby občané nebyli laxní, všímali si svého okolí a cokoliv se jim jeví podezřelého v sousedním domě, tak aby se ozvali v nejbližší služebně nebo na linku 158,“ řekl starosta.

K nejkurióznějším loňským případům, s nímž se policisté loni v regionu setkali, patří ten s trojicí zlodějů, kteří z rekreační chaty v oblasti „Rovná“ u Boskovic vybourali traverzu, kterou pak prodali do kovošrotu.

Kvůli vybourání traverzy se zbortila u chaty celá terasa, takže zatímco samotnou krádeží traverzy vznikla škoda ve výši dva tisíce korun, škoda na chatě byla nakonec pětkrát vyšší.

Trojici, která se na krádeže věcí, které bylo možné zpeněžit ve sběrnách, specializovala, blanenští kriminalisté zadrželi.

Zuzana Plíšková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme