Ubytovny pro chudé se plní k prasknutí. Lidé jsou v nich spokojení a měnit nechtějí

Stále více chudých lidí z Vysočiny končí na ubytovně pro sociálně slabé. Placení nájmu je totiž bez starostí. Peníze odcházejí majiteli ubytovny rovnou ze sociálky a nikdo nemusí platit několik nájmů dopředu. Hodnoty, které nájemníci takových ubytoven mají, jsou často běžnému smrtelníkovi nepochopitelné, oni jsou ale šťastní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina Brunclíkových z jihlavské ubytovny

Rodina Brunclíkových z jihlavské ubytovny | Foto: Olga Štrejbarová

Nezvyklým uvítáním při návštěvě ubytovny pro sociálně slabé v Jihlavě byl pohled na dva policisty, kteří na chodníku leželi na právě dopadeném zloději.

Přibližně ve stejnou dobu, jen o 10 kilometrů dál v Kostelci, zrovna opouštěla ubytovnu pohřební služba. Za neznámých okolností tam zemřela pětačtyřicetiletá žena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Životní cestu nájemníků ubytoven na Jihlavsku se snažila zmapovat reportérka Olga Štrejbarová

„Přišel tam její přítel a ona už byla mrtvá, no. Říkali, že dva dny chlastali,“ mluví na chodbě s klidem o smrti sousedky mladá dívka.

Ani v jedné z ubytoven situace obyvatele nijak nevykolejila. O to, co se děje kolem, se příliš nestarají. Z podobných událostí pak jen vzniká sousedské téma na pár dnů.

Stejně obrnění jsou většinou i majitelé. Bohaté zkušenosti má jihlavský Pavel Dvořák.

„Bral jsem Ukrajince a bylo to divoký s nima. Tak jsem začal brát Čechy. Občas někoho vyrazím, když nesplňuje dohodu, že nebude krást, dělat v noci virvál, prostě že se bude chovat normálně. Poruší to a mají problémy,“ říká na pohled vyrovnaný majitel ubytovny, opřený o berle.

„Jsem trošku víc agresivní. Nosím berle, a když mě někdo naštve, tak ho majznu. Ještě mám v Cerekvi menší ubytovnu a taky tam zlobili. Něco sebrali, něco vypáčili, něco zničili, tak jedna rodina musí ven. Koncem měsíce tam pojedu je vyhodit a oni se na mě chystaj. Nemůžu ukázat strach, chci tam vlízt sám a popovídat si s nima. Když mně nějakou fláknou, já to přežiju,“ popisuje.

O vlastní dům přišli, ubytovnu si nemohou vynachválit

V jihlavské ubytovně pro sociálně slabé bydlí i rodina Brunclíkových. Nikdo z nich nepracuje. Prý je v dnešní době těžké dostat práci. Zázemí, které v ubytovně našli, si ale nemohou vynachválit. O svůj dům přišli.

„Exekutoři hnusný nám ho sebrali. Šli jsme vždycky z podnájmu do podnájmu, a když jsme se jim nehodili, tak nás vyhodili. A když něco chcete sehnat, všude chtějí akontaci. V tomhle je to problém,“ vysvětlují.

Také s majitelem ubytovny jsou spokojení. „Já s ním problémy nikdy žádný neměl. Když chce pomoct, tak mu pomáháme,“ ujišťuje otec rodiny Brunclíkových.

Dopadení zloděje před jihlavskou ubytovnou | Foto: Olga Štrejbarová

Pavel Dvořák ale verzi o jeho dobrovolnosti vyvrací. „Ten pán mi ukradl mříže, tak jsem ho naložil do auta, jeli jsme do kovošrotu. Zaplatil mříž a koukal celej zděšenej, co se bude dít. Dal jsem mu padesát hodin nucených prací tady na baráku.“

Peníze dostává majitel ubytovny přímo od sociálky, nájemníci ale ještě něco doplácejí, konkrétně 360 korun na měsíc. „Na jiných ubytovnách se platí pračky a sprchování a já to mám zadarmo. Mám zájemců dost,“ objasňuje Dvořák.

I kdyby měli práci, neměnili by

Ve svých ubytovnách má Pavel Dvořák desítky nájemníků. Navzdory tomu, jak je interiér některých bytů útulný nebo čistý, neměnili by.

"Klidně práci sehnat, ale bydlet tady. Třeba za svý peníze, že by to nehradil stát. Já jsem tady spokojenej, děti tady chodí do školy, do školky, je to kousek,“ plánuje budoucnost pan Brunclík.

Před půl rokem založil fotbalový tým FC Nerudova složený z kamarádů bezdomovců. To, že má v občance trvalé bydliště na radnici, se prý občas setká s opovržením lidí, ale jeho to nijak netrápí. Spokojená je i jeho žena, která tráví veškerý volný čas na ubytovně s malými dětmi.

„Mně se tady libí. A co bych chtěla dělat? Když mě někam vezmou, tak do zdravotnictví,“ přemýšlí nahlas žena s velmi výrazným make upem a nemytými vlasy.

Její manžel si právě balí tabák do papírků a chystá se jít odpočívat k televizi. Hledat práci je prý v dnešní době téměř zbytečné.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme