Schází se ústřední výkonný výbor ČSSD, hlavním tématem jsou eurovolby

ČSSD na jednání ústředního výkonného výboru potvrdí kandidátku do evropských voleb. Čeká se, že by se na uzavřeném jednání 200členného stranického orgánu mohla otevřít i témata, která trápí členy v regionech, například to, že vedení strany až příliš ustupuje požadavkům koaličních partnerů. V pražském hotelu Olšanka by se mohlo mluvit i o souběhu funkcí poslanců a hejtmanů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka | Zdroj: ČTK

Poslanci, kteří jsou zároveň hejtmany, by si podle dřívějšího usnesení měli do dubna vybrat, ve které funkci chtějí zůstat, a tu druhou opustit. Řadě z nich se to nelíbí.

Poslanec a hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný považuje usnesení za nespravedlivé a říká, že by se mělo rychle vyřešit.

„Protože zahrnuje pouze hejtmany, jejich náměstky a primátory. Nezahrnuje senátory, starosty, ministry. Opravdu si myslím, že to je v tuto chvíli účelové, že si ČSSD na sebe ušila bič. A je potřeba toto usnesení co nejrychleji buď změnit, aby bylo pro všechny, a nebo zrušit,“ tvrdí Novotný.

Podle poslance Jeronýma Tejce je ale na tuto diskuzi ještě čas. „I z mého popudu bylo prosazeno v minulosti usnesení, které doporučuje všem, kteří kandidovali a byli zvoleni za poslance a současně byli hejtmany, aby v půlroční lhůtě onen souběh vyřešili,“ podotýká Tejc a pokračuje:

„A já jsem přesvědčen, že není důvod, aby ÚVV se k této věci vracel předtím, než tato lhůta uplyne, a tito kolegové tedy mají čas se rozhodnout.“

Premiér chce řešit hlavně volby

Předseda ČSSD, premiér Bohuslav Sobotka, by se této diskuzi dnes rád vyhnul. „Já bych úplně nepokládal za šťastné, abychom odváděli pozornost od evropských voleb, které jsou teď pro nás prioritní, k tématům, jako je souběh funkcí,“ říká Sobotka a dodává:

„Ta věc je vyřešena usnesením ÚVV, které bylo přijato už před volbami. A nepokládal bych za příliš korektní vůči voličům, abychom něco jiného říkali před volbami a něco jiného dělali po volbách. Vypadali bychom trochu jako podvodníci.“

Do evropských voleb by měl ČSSD vést sociolog a filozof Jan Keller. Na kandidátce jsou i stávající europoslanci Olga Sehnalová a Pavel Poc. Nominace předsednictva strany bude schvalovat ústřední výkonný výbor ČSSD.

Věra Pfeifferová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme