Na jižní Moravě leží v nemocnici muž s otravou metylalkoholem

V boskovické nemocnici na jižní Moravě leží dvaapadesátiletý muž s otravou metylalkoholem. Nemocnice přijala muže, který je v kritickém stavu, v pátek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Na Homolce

Nemocnice Na Homolce | Foto: Tomáš Adamec

"Manželka ho přivezla v obrovských křečích. Upadl do bezvědomí. Velmi rychle jsme diagnostikovali otravu metanolem a zahájili jsme adekvátní terapii," uvedl náměstek pro preventivně léčebnou péči nemocnice v Boskovicích Vladimír Zemánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální stav pacienta zjišťovala v Boskovicích redaktorka Vlasta Gajdošíková

Pacient byl v kritickém stavu přijat na oddělení ARO. „Velice časně byla diagnostikována otrava metylalkoholem a na základě toho jsme zahájili akutní intenzivní terapii. Ta spočívala v zahájení umělé plicní ventilace, podpoře srdeční aktivity, nitrožilně podávanými léky a samozřejmě vzhledem k výrazné otravě metylalkoholem i hemodialýza,“ doplnil Zemánek.

Nejnovější rozbor krve z dnešního poledne ukázal, že hodnoty metanolu v krvi klesly více než desetkrát. Je to pozitivní zpráva, nicméně i tak odborníci upozorňují, že pacient ještě vyhráno nemá.

U člověka, který požije metanol, se projeví porucha koordinace. Charakteristickými symptomy otravy jsou zvracení, bolesti břicha, průjem, bolesti zad a hlavy, závrať, nesrozumitelná řeč, ztuhlost šíje, křeče, poruchy vidění a bezvědomí.

Případem se nyní zabývají policisté. „Byly zajištěné vzorky a zjišťujeme, odkud mohlo k otravě dojít,“ řekla mluvčí policie Iva Šebková. Policisté zatím zajistili doma u muže lahve s alkoholem, rozbor ale ukázal, že v nich metanol nebyl. Vyslechnout pacienta se jim ale nepodařilo, je totiž stále v bezvědomí.

Metanolová kauza propukla v září 2012. Od té doby má téměř 50 obětí. Policie ukončila vyšetřování hlavní zlínské metanolové větve na konci loňského roku. Státní zástupce obžaloval přes 30 lidí.

Otravy metylalkoholem | Foto: Český rozhlas

ČTK, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme