Českobudějovická porodnice nakoupí nové 'pelíšky' do inkubátorů

Českobudějovická porodnice nakoupí nové speciální ‚pelíšky‘ pro předčasně narozené děti. Tato jakási hnízdečka miminkům usnadňují pobyt v inkubátorech. Neonatologické oddělení českobudějovické nemocnice může k nákupu využít 20 tisíc korun, které jsou výsledkem charitativní sbírky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inkubátory na neonalogickém oddělení v Českých Budějovicích

Inkubátory na neonalogickém oddělení v Českých Budějovicích | Foto: Jihočeské nemocnice

Ze šesti inkubátorů v jednom ze sálů jednotky intenzivní péče neonatologického oddělení je obsazených pět. Jsou přikryté dekami, aby předčasně narozené děti nebyly vystaveny ostrému světlu. Všechny děti jsou schoulené a zabalené doslova jako v pelíšku.

„Vypadá to asi tak, promiňte mi to přirovnání, jako hnízdečka pro naše domácí mazlíčky. To si každý dokáže představit. Jsou krásně barevně vybaveny, ze speciálních materiálů,“ vysvětluje primář neonatologického oddělení Milan Hanzl.

Děti jsou v pelíškách zabalené tak, že není vidět téměř nic. Vrchní sestra Jitka Troupová se snaží děti uložit do ideální polohy. „Samozřejmě preferujeme určité typy poloh, které víme, že jsou pro dětičky dobré, že jim nějakým způsobem vyhovují. Zaleží ale i na každém děťátku,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na neonatologickém oddělení v Českých Budějovicích natáčel redaktor Martin Pokorný

Každé dítě mohou zdravotníci zabalit ze všech stran. „Nezralé děti to mají i rády, takový ten pocit zavinutí a toho, že není zbytečný prostor kolem nich. Dělá jim to dobře,“ doplňuje Troupová.

Pelíšky v inkubátorech mají ještě jednu výhodu. „Pelíšek je vytvořen tak, abychom skryli všechny hadičky a drátky na miminku, aby se rodiče nevyděsili a my to mohli všechno zakrýt, přestože to na miminku potřebujeme mít,“ upřesňuje Zdeňka Kubaštová z neonatologického oddělení.

Jak říká primář Milan Hanzl, předčasně narozených dětí v České republice přibývá. „Patříme mezi země, kde se asi 8,5 procent dětí narodí předčasně, to znamená před 37. týdnem délky těhotenství. Patříme k těm, kteří mají v evropském srovnání frekvenci trošičku vyšší,“ dodává Hanzl.

Rozdíly v porodní váze novorozenců v evropských zemích nejsou příliš veliké. V zámoří je ale situace jiná. Spojené státy mají například 12 procent předčasně narozených dětí.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme