Krnov chce regulovat hazardní herny. Radním vadí v historickém centru

Městu Krnov vadí hazard. Radnice řeší, jak vyhláškou omezit počet heren v ulicích a taky jak vymezit místa, kde provozovny s automaty strpí. Počet lidí, kteří v Krnově propadli hazardu, je tak velký, že řešením může být i plošný zákaz hracích přístrojů. Rozhodnout musí zastupitelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna, videoterminál (ilustrační foto)

Herna, videoterminál (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Vystopovat v centru Krnova nejbližší hernu je snadné. Jen v historickém středu města je takových podniků několik a místní lidé to nesou s nelibostí. Jako třeba Šárka Pandovská.

„Když si potřebujete koupit rohlík, musíte jít aspoň půl kilometru, protože potraviny tam nejsou, jsou tam herny,“ tvrdí.

Další žena má s tím, co hazard dokáže, smutnou osobní zkušenost. „13 let jsem hledala syna. Vím, co je to gamblerství, museli jsme schovávat peníze. On dělá načerno, tím pádem mu narůstají dluhy na zdravotním pojištění a on neví, jak z toho,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problém s množstvím heren v Krnově se zajímala reportérka Petra Štrymplová

Radnice chce hazard ve městě regulovat. Teď dumá, jak počet a místa omezit. „V současné době je 31 provozoven a 243 přístrojů. Předpoklad je, že by se měl výrazně snížit tento počet na maximálně desítky,“ říká místostarostka Krnova Renata Ramazanová z ODS.

Herny mají zmizet z historického centra, nežádoucí jsou třeba u škol. Krnovští mají k hazardu i studii. Z té plyne, že se závislostí tu má problém asi 800 osob. „V celé České republice je nešťastná situace v tom, že ve srovnání s ostatní Evropou jsme se stali Las Vegas Evropy,“ dodává Ramazanová.

Spirála osobních a finančních potíží začíná v přítmí herny. V jedné takové právě sedí hráčka, která od blikajícího stroje ani neodtrhne oči. „Jsem tady chviličk. Přivedlo mě sem štěstí, možná něco vyhraju. Házím tam maličko, stovku. Někdy vyhrajete dvě, tři stovky,“ vypráví.

Návrhy omezení vyvolají velkou diskusi

Provozovatel herny ke svému podnikání nic říci nechce, herny se ale zastává paní Dáša: „Já si myslím, že to je svobodné podnikání každého. Pokud by šlo o omezení pracovní doby, v pořádku, ale zakázat nebo zavřít, to mi připadá už jako omezování, město z toho má také profit,“ hodnotí.

O problému heren ví své také farář Karel Doležel z kostela sv. Martina. „Kdo tam chodí… mnohdy jsou to právě lidé, kteří nemají práci a zabíjejí tímto čas. Nebo i přijdou o prostředky, které dostali ze sociálních dávek,“ vysvětluje.

Zastupitelé teď na stůl dostanou tři návrhy na omezení hazardu: povolené adresy, zakázané adresy anebo plošný zákaz. A čeká se velká diskuze.

Petra Štrymplová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme