Tyčkař Lavillenie překonal světový rekord Bubky, skočil 616 centimetrů

Francouzský tyčkař Renaud Lavillenie překonal světový rekord Sergeje Bubky, když na halovém mítinku v Doněcku skočil 616 centimetrů. Legendární Ukrajinec zdolal před 21 lety v hale 615 cm, světovým tabulkám pod širým nebem vládne výkonem 614 cm z roku 1994.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský tyčkař Renaud Lavillenie

Francouzský tyčkař Renaud Lavillenie | Zdroj: ČTK

Bubka přišel o svůj rekord paradoxně na mítinku, který sám v roce 1990 založil a také na něm v roce 1993 skočil dosud platný nejlepší výkon halové historie. Lavillenie vyhrál tradiční závod už počtvrté za sebou.

„Je to neuvěřitelné! Ještě pořád nejsem na zemi,“ napsal na Twitter sedmadvacetiletý Lavillenie, který rekordní skok předvedl hned při prvním pokusu.

Francouzský tyčkař vylepšil své osobní maximum z nedávného mítinku v Bydhošti o osm centimetrů. V letošní sezoně ovšem překonal šestimetrovou hranici také v Rouenu.

Déle než Bubka historickým tabulkám vládnou v atletických disciplínách jen Američané Carl Lewis v dálce (879 cm z roku 1984) a Randy Barnes ve vrhu koulí (22,66 m z roku 1989).

Halový tyčkařský mítink v Doněcku:
Muži: 1. Lavillenie (Fr.) 616 - světový rekord, 2. Cutts (Brit.) 581, 3. Da Silva (Braz.) 576.
Ženy: 1. Murerová (Braz.) 462, 2. Rogowská (Pol.) a Spigelburgová (Něm.) obě 462.

Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme