V Mexiku dopadli dvojici teroristů z ETA. Muž a žena se skrývali po desetiletí

Mexické a španělské policii se povedl mimořádný zásah. V mexickém státě Jalisco zadrželi agenti nejkrvavější teroristy z baskické organizace ETA. Muž a žena se ukrývali celých 22 let. Byli členy komand, která v minulosti za jediný rok zavraždila 18 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mexická policie zadržela Češku na základě oznámení místního obyvatele, kterému se dívka zdála podezřelá

Mexická policie zadržela Češku na základě oznámení místního obyvatele, kterému se dívka zdála podezřelá | Zdroj: Reuters

Oba teroristy zadrželi večer prakticky náhodou. Při identifikaci se přišlo na to, že mají falešné doklady a v Mexiku jsou ilegálně. Při následné kontrole byla odhalena jejich pravá identita.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadení Juana Narváeze a Iciar Alberdiové mluvila Ĺubica Zlochová

Podle některých expertů ale jejich zadržení nemuselo být vůbec náhodné. Madrid totiž neustále vede akce k vypátrání bývalých členů ETA, kteří se skrývají v Británii, Venezuele, Belgii, Itálii, Brazílii, nebo třeba právě v Mexiku.

Zadržení teroristé kdysi připravovali i sérii atentátů při olympijských hrách v Barceloně v roce 1992, které se jim však nepodařilo provést.

Juan Narváez patřil ke komandu X1, které zavraždilo dva policejní agenty v Pamploně. Také Iciar Alberdiová asistovala při atentátech a únosech.

Oba tak mají na kontě 18 zavražděných lidí a desítky zraněných.

V říjnu 2011 baskická separatistická organizace ETA oznámila složení zbraní. 43 let násilí ve jménu nezávislosti Baskicka stálo život více než osmi stovek lidí.


Zvětšit mapu

Ľubica Zlochová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme