Novým šéfem Českých drah se stal dosavadní náměstek Daniel Kurucz

České dráhy mají nové vedení. Dozorčí rada dnes na post generálního ředitele podle očekávání jmenovala dosavadního náměstka pro ekonomiku Daniela Kurucze. Uvolněné místo náměstka pak po Kuruczovi převzal Pavel Krtek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový generální ředitel  Českých drah Daniel Kurucz

Nový generální ředitel Českých drah Daniel Kurucz | Zdroj: ČTK

V čele ČD Kurucz vystřídal Dalibora Zeleného, kterého včera - spolu s celým představenstvem - odvolala dozorčí rada podniku.

Pětačtyřicetiletý manažer v minulosti pracoval ve švédské strojírenské společnost Sandvik. Od roku 2011 byl ředitelem pardubické chemičky Synthesia, zároveň zasedal také v představenstvu společnosti Agrofert Holding, jejíž součásti chemička je.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech nového šéfa Českých drah mluvil reportér Petr Sehnoutka

V květnu 2013 se stal výkonným ředitelem pro provoz a techniku Českých drah, v představenstvu společnosti zasedal od velkých personálních změn v červenci 2013. Včera byl zvolen předsedou představenstva.

Hlavním cílem nového generálního ředitele je vylepšení hospodaření Českých drah. Ty totiž musí ještě letos splatit téměř dvě miliardy korun za rychlovlaky Railjet a zároveň musí splácet i úvěry z minula, které přesahují miliardu korun. Je tedy jasné, že firma musí i snižovat náklady.

Kurucz ale především předpokládá, že získá peníze do rozpočtu drah navíc, a to prodejem nádraží jiné státní organizaci – Správě železniční dopravní cesty. To někteří odborníci v minulosti kritizovali. Vadilo jim, že státní podnik bude kupovat majetek od jiné státní akciové společnosti. Daniel Kurucz ale tvrdí, že jiná cesta není:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem polední publicistiky byl Jaroslav Pejša, předseda Odborového sdružení železničářů a člen dozorčí rady ČD

„My jsme akciová společnost, byť ve vlastnictví státu, nicméně nemůžeme převádět zdarma, nebo za jednu korunu, nebo za jinou cenu, než obsahuje znalecký posudek, žádný majetek,“ říká šéf drah.

Prodej nádraží ale zatím jistý není, musí s ním totiž souhlasit vláda. Další peníze chce nový ředitel uspořit například lepším využitím sítě opraven drah.

Předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša, který je členem dozorčí rady ČD, nástup Daniela Kurucze do čela drah vítá: „Já si od toho slibuju, že nový generální ředitel je opravdu ekonomickým manažerem a že to bude pro firmu prospěšnější,“ řekl ve vysílání Radiožurnálu.

mta, Petr Sehnoutka, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme