Stály hry v Soči za bilion? Podle analytiků to ukáže až čas

Zimní olympijské hry v Soči končí. Organizátoři skládají účty a analytici počítají jejich ekonomické dopady. Zda se nejdražší olympiáda v historii zaplatí, nebo bude dokonce výdělečná, však podle nich ukáže až čas.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Toulaví psi v Soči zachráněni. Ruský miliardář Oleg Děripaska pro ně zřídil psí útulek na horských svazích

Toulaví psi v Soči zachráněni. Ruský miliardář Oleg Děripaska pro ně zřídil psí útulek na horských svazích | Foto: Nathan Denette | Zdroj: ČTK

Celkový rozpočet her přesáhl 50 miliard dolarů, v přepočtu tedy asi bilion korun.

Analytici se zatím zabývají tím, jestli vůbec bude celkový rozpočet her vyrovnaný. To znamená, zda se Rusům někdy podaří více než 50 miliardové výdaje dorovnat stejně vysokými příjmy. To, co bude navíc, bude zisk a odborníci by to považovali za úspěch.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, jak jsou na tom olympijské hry v Soči z hlediska rozpočtu a možné návratnosti investic, se zajímal redaktor Jan Beneš

Na druhou stranu říkají, že tak obrovská investice se nevrátí hned. Bude trvat několik let, než se ukáže, čemu a komu olympijské hry v Soči z pohledu ekonomiky nejvíce pomohly.

V souvislosti s hrami vznikly nové silnice, budovy, parky a stadiony. Rusko by mohlo v budoucnu těžit právě z nich. Pokud ano, ukáže se, že obrovské výdaje do her nevložili Rusové zbytečně.

Právě každé olympijské hry by měly žít z takzvaného po-olympijského efektu. Třeba v Barceloně v roce 1992 organizátoři postavili novou pláž, která těží z návštěvnosti lidí dodnes.

Klíčovou složkou v rozpočtu her bývá dopravní infrastruktura. Nové silnice spojí více měst, což do oblasti přiláká nové investory.

Ale vůbec tím největším zázemím jsou stadiony nebo zimní parky. Komerčně mohou fungovat během dalších zimních sezón. Záleží však na tom, jestli se Soči po těchto hrách bude lidem líbit a budou ho považovat za atraktivní středisko světového formátu. Jestli ano, na zisky se mohou těšit i hotely, což se příznivě projeví i na trhu práce.

10krát dražší než Vancouver

Částka investovaná do zimních her v Soči je však příliš obrovská. A kdo náklady zaplatí, když hry nebudou mít dostatečnou návratnost?

Přesně stejnou otázku si kladou i analytici, které oslovila televize BBC. Někteří ekonomové výdaje kritizují, část z nich podle nich mohla být mnohonásobně nižší. Částka prý roste i kvůli vysoké korupci v zemi.

Prezident Vladimír Putin podle BBC nedávno řekl, že teď není čas diskutovat o tom, jestli se to vyplatilo nebo ne. Výši jednotlivých výdajů mají všichni podle něj nechat na dozorčích orgánech a auditorech.

Rozpočet letošních her byl vůbec nejvyšší v celé historii. Třeba hry ve Vancouveru před čtyřmi lety byly více než desetkrát levnější. Do částky zhruba osm miliard dolarů se vešly přímé investice, které však během příprav zimních her také narostly. Důvodem byly vysoké ceny ve stavebnictví a začátek finanční krize, která začala v roce 2008.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme