Prezident Zeman si v europarlamentu vysloužil potlesk hlavně za podporu eura

Prezident Miloš Zeman dnes jako slavnostní host přednesl projev na zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. V patnáctiminutové řeči mluvil spíše v obecném duchu, kriticky se dotkl byrokracie v Evropské unii, ale zároveň se přihlásil k podpoře evropské integrace. Řekl také, že podporuje co nejrychlejší přijetí eura. Europoslanci většinou oceňují změnu evropské politiky, kterou zamýšlí nová česká vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman vystoupil v evropském parlamentu

Prezident Miloš Zeman vystoupil v evropském parlamentu | Zdroj: Reuters

Projev Miloše Zemana uvedl předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Prezident svou řeč orámoval výroky polského filozofa Leszka Kolakowskeho z přednášky "Co je socialismus?".

Na začátku projevu prezident spíše v lehčím duchu vyjmenoval, co mu na Evropské unii vadí. Například "šílené" stěhování europarlamentu z Bruselu do Štrasburku a naopak, takzvanou bruselskou architekturu, který prý vypadá jako nafouknutá krabice od bot, nebo směrnici o energeticky úsporných žárovkách.

Europoslanci chválili prezidenta Zemana za slova o federaci i společné armádě

Číst článek

"Já mám jednu doma na chalupě a vypadá to tam jako na hřbitově nebo v márnici, takže hovořím z vlastní zkušenosti," podotkl Zeman. Poté už se věnoval hodnocení evropské integrace v pozitivním smyslu. Použil výrok filozofa Václava Bělohradského, který řekl, že evropské občanství je kulturní volba.

Zemanovi chybí společná zahraniční politika EU

„Všichni jsme se někde narodili a není to naší zásluhou. Ale kulturní volba ve prospěch evropského občanství vyplývá z naší svobodné vůle. Kultura je něco více než jen chladný ekonomický kalkul srovnávající výnosy a ztráty. Kultura je soubor společných pravidel chování," řekl prezident.

Poukázal také na to, že Evropská unie stále nemá společnou zahraniční politiku. „Potřebujeme společnou obrannou politiku. Máme 28 armád, které nejsou plně kompatibilní. Společná armáda by byla levnější a efektivnější,“ řekl.

Během svého projevu si několikrát vysloužil potlesk europoslanců. Ten nejsilnější zazněl ve chvíli, kdy se zmínil o přijetí fiskálního paktu Českou republikou a podpořil přijetí eura.

Kritika eura je prý strach z neznámého

„Jsem velkým příznivcem přijetí eura v co nejdřívějším časovém horizontu. Ti, kteří euro kritizují, mají strach z neznámého. Euro je stabilizačním faktorem hospodářského rozvoje,“ prohlásil.

Na závěr pak poukázal na výzvu europoslance Daniela Cohn-Bendita Mladí Evropané, spojte se. Prý ji jako starý Evropan považuje za diskriminační, a tedy zcela proti pravidlům unie.

„A co znamená 'spojte se'? Pokud to znamená integrujte se prostřednictvím společných pravidel, striktně souhlasím. Pokud to znamená sjednoťte se, jsem proti. Jednota a uniformnost je šedá,“ řekl prezident a na závěr dodal:

„Jsem proti společnému evropskému sýru, společnému evropskému pivu. České pivo je nejlepší na celém světě. Potřebujeme integraci. Evropskou federaci, nikoli evropský unitární stát. Hluboko ve svém srdci věřím, že Evropská unie je dobrá věc.“

Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme