Ukrajina je názorově rozdělená. V Doněcku se protestuje proti převratu

Ukrajina je názorově rozdělena a ne všude mají pro kyjevský převrat pochopení. Příkladem je Doněck, kde včera fotbalisté plzeňské Viktorie vybojovali postup do osmifinále Evropské ligy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti převratu v ukrajinském Doněcku

Demonstrace proti převratu v ukrajinském Doněcku | Zdroj: Reuters

„Pozor, pozor, hlášení pro obyvatele Doněcka. V Kyjevě došlo k převratu, moci se tam násilně uchopili fašisté, přijďte sem 1. března protestovat,“ zvou reproduktory na střeše automobilu, který přijel na doněcké náměstí Vladimira Iljiče Lenina.

Z vozu vzápětí vystupují dva muži a podávají si ruce se zástupci poklidné demonstrace. Lidé usrkávají horký čaj, pod ruskými a komunistickými symboly diskutují o současných těžkých časech a vzpomínají na ty minulé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Doněcku sledoval Jaroslav Plašil

„Hájíme své město, svůj národ i svou sovětskou symboliku“, říká důchodkyně Jekatěrina, v ústech se jí lesknou zlaté zuby, které jsou prý památkou na zlaté časy. „Po válce jsme budovali toto město, zadarmo jsme studovali, měli jsme k práci byty,“ vzpomíná doněcká důchodkyně.

O lidech, kteří chodili demonstrovat na kyjevský Majdan, mluví jako o zrádcích. Připomíná, že jihovýchod o žádný násilný převrat nestojí.

I tady je ale cítit napětí, přestože je v ulicích klid, lidé jsou názorově rozděleni. A slyšet i vidět to bylo i během fotbalového zápasu Evropské ligy.

Když hráči a fanoušci drželi minutu ticha za oběti nedávných protivládních protestů v Kyjevě, přehlušoval ji pískot i skandování „Krym“ na podporu ruské intervence.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme