Dobrovolní hasiči v Jaroměři nemusí platit za svoz odpadu, dostali výjimku

Zhruba šest desítek dobrovolných hasičů v Jaroměři nemusí platit za svoz komunálního odpadu. Velkou většinou hlasů to schválili zastupitelé, kteří odpuštěním poplatku chtěli zohlednit užitečnost hasičské práce pro město i její rizika. Hlasování však předcházela poměrně dlouhá debata.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči (ilustrační foto)

Hasiči (ilustrační foto) | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Zastupitelé se shodli na tom, že by si registrovaní dobrovolní hasiči, kteří zachraňují životy i majetek a často nasazují životy a zdraví, zasloužili nějaké ocenění.

„Je to asi dva nebo tři roky, co nás napadlo, že bychom jim mohli poskytnout toto zvýhodnění, navíc počet těchto dobrovolných hasičů strmě klesá a byl bych rád, aby se tenhle trend zastavil, abychom motivovali člověka k tomu, aby tuto velmi důležitou funkci vykonával,“ uvedl starosta Jaroměře Jiří Klepsa (nezávislý).

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak probíhalo hlasování o odpuštění poplatku za odpad pro hasiče, zjišťovala redaktorka Kristína Štanderová

Starosta hlasoval pro schválení vyhlášky, ne všem se však návrh zamlouval.

Třeba finanční výbor městského zastupitelstva tento bod vyhlášky schválit nedoporučil. Někteří se obávali toho, aby pak nechtěli osvobodit od poplatku také členové jiných spolků.

„Mohlo by se to obrátit proti městu,“ varovala členka finančního výboru Jarmila Asadová (nezávislá).

I když podle ní výbor souhlasil, že by hasiči měli dostat nějakou odměnu, chtěli jeho členové hledat jinou formu. S návrhem na odpuštění poplatku Asadová sama nesouhlasila a hlasovala proti.

Argumenty finančního výboru nakonec většina zastupitelstva neuznala. Ani to, že by stejnou výjimku mohli chtít i jiné spolky, prý nebude problém, protože dobrovolní hasiči jsou příspěvkovou organizací města.

Pro návrh hlasoval i zastupitel Vlastislav Voříšek (KSČM), který tak rozhodoval i o sobě. Je totiž starostou dobrovolných hasičů v místní části Jezbiny.

„Už dva roky se o tom jedná s vedením města, ale bohužel nedošlo k žádné dohodě. A tohle byla jediná přijatelná možnost, jak hasiče odměnit,“ poznamenal.

Poplatek za svoz odpadu je v Jaroměři pro letošní rok 400 korun.

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme