Spojené státy varují Rusko před možným porušováním ukrajinské suverenity

Spojené státy vyzvaly Rusko, aby se stáhlo z ukrajinského Krymu. Americký prezident Barack Obama v televizním přenosu varoval Moskvu před možnou vojenskou intervencí na Ukrajině. Napjatou situaci v pátek večer řešila i Rada bezpečnosti OSN.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama během mimořádného vystoupení k situaci na Ukrajině

Americký prezident Barack Obama během mimořádného vystoupení k situaci na Ukrajině | Zdroj: Reuters

„Informace o rozmisťování ruských vojáků na Ukrajině nás silně znepokojují. Rusko má s Ukrajinou historické vazby, kulturní i ekonomické. Ale jakékoli narušení svébytnosti Ukrajiny by mohlo destabilizovat tamní situaci,“ prohlásil Obama během krátkého mimořádného vystoupení v Bílém domě.

Americký prezident Rusko důrazně varoval, aby nenarušovalo ukrajinskou suverenitu a dodržovalo své mezinárodní závazky. Opačný postup by měl podle Obamy vážné důsledky. Spojené státy by mohly například omezit obchodní vazby s Ruskem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mimořádný projev prezidenta Obamy sledovala i washingtonská zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová

Znovu také zopakoval, že Spojené státy podporují přechodnou vládu v Kyjevě a stojí za právem ukrajinského národa zvolit si svobodně vlastní budoucnost.

Spojené státy prý chtějí úzce spolupracovat s Evropskou unií na řešení krize na Ukrajině. Barack Obama vyzval Rusko, aby se také zapojilo do normální mezinárodní diskuze.

Znepokojení z ruské vojenské přítomnosti na Krymu vyjádřila i americká velvyslankyně v OSN Samantha Powerová po mimořádném jednání Rady bezpečnosti. Zároveň zdůraznila, že Spojené státy volají po naléhavé mezinárodní zprostředkovatelské misi.

Moskva se brání

O mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN požádala nová kyjevská vláda kvůli aktivitám ruské armády na Krymu. Podle Moskvy jde ale jen o běžné přesuny, které se současnou krizí na Ukrajině nijak nesouvisí.

Napětí na Krymu, kde převažuje ruské obyvatelstvo, se vyhrotilo poté, co na Ukrajině padl režim promoskevsky orientovaného prezidenta Viktora Janukovyče. Ten se uchýlil do Ruska. Prohlásil ale, že Moskvu nebude žádat o vojenskou intervenci ve své vlasti.

Podle ruského velvyslance při OSN Vitalije Čurkina jsou navíc plně v souladu s platnými dohodami o pronájmu vojenské základny:

„S Ukrajinou máme dohodu o působení ruské černomořské flotily v Sevastopolu. A tuto dohodu dodržujeme.“

Ukrajinský velvyslanec při OSN Jurij Surgejev obvinil Rusko z nelegálního vysílání vojenských sil na území Ukrajiny. Upozornil ale, že jeho země je dost silná na to, aby se agresi sama bránila.

Členy Rady bezpečnosti prý Surgejev informoval o obsazení dvou letišť na autonomním poloostrově Krym, které údajně nyní kontrolují neznámí ozbrojenci. Krize na Krymu se podle něj stupňuje.

Pohyb ruských vojenských sil mezi Ruskem a ukrajinským Krymem údajně zaznamenaly Spojené státy. Neznámé počty jednotek se přesunují na ukrajinské území a další ho opouštějí. Důvod přesunů je neznámý.

Krym | Foto: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová, ČTK, krw, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme