Ukrajina obviňuje Rusko z invaze, většina obyvatel Krymu však ruské vojáky vítá

Ruské jednotky kontrolují už prakticky celý Krym. Tisíce příslušníků ruských ozbrojených sil obsadilo i ukrajinská vojenská letiště a střeží všechny přístupové cesty na poloostrov. Většinoví Rusové, kteří tvoří 58 procent obyvatel Krymu, většinou ruské vojáky vítají. Ne všichni obyvatelé poloostrova však smýšlejí stejně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Park vítězství

Park vítězství | Foto: Robert Mikoláš

„Zaútočili na nás fašisti, za každou pomoc moc děkujeme. Proto jsme s Ruskem,“ vysvětluje velitel hlídky dobrovolníků, která patroluje před jednou z vládních budov stojících u parku.

Jen kousek od něj stojí i několik ruských po zuby ozbrojených vojáků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo v parku Vítězství v krymské městě Simferopolu natáčel zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

„Nemohu vás informovat o jejich počtu, ale myslím si, že čím více našich, tedy ruských vojáků je tady, tím lépe,“ dodává asi 35tiletý muž v maskáčích.

Podle něho nedávné násilnosti v Kyjevě rozpoutali neonacisté, kteří ohrožovali i převážně ruské obyvatelstvo na Krymu.

Na náměstí stojí hlouček mladých, odhodlaných mužů. V názorech na budoucnost Krymu a samotné Ukrajiny však jednotní nejsou.

„Prostě se rozdělíme a bude nám lépe,“ rozčileně rozhazuje rukama jeden z nich.

Ruská armáda posiluje své pozice na Krymu. Moskva se k dění poprvé oficiálně vyjádřila

Číst článek

Další mu však oponuje: „My chceme referendum, máme právo rozhodnout o našem osudu. V první polovině 90. let jsme se s Kyjevem přeli o naše práva a autonomii, ale počkejme si na hlasování, které se za několik týdnů uskuteční“.

O jednom však mají jasno, bezpečnost jim prý zajistí jen ruská armáda.

„Na západě Ukrajiny zabili hodně lidí, tady jsme nezabili nikoho. A jak vidíte, ruští vojáci získali kontrolu nad Krymem bez jediného výstřelu. Oni chtějí bojovat, ne my. My jsme prostí lidé, žádní politici, my chceme jen klid,“ ujišťuje velitel hlídky dobrovolníků.

Svět se znepokojením sleduje napětí na Krymu. Putin prý podle Merkelové ztrácí kontakt s realitou

Číst článek

Zdaleka ne všichni na Krymu však smýšlejí o ruské invazi stejně. Proti jsou Tataři, jedna z tamních významných menšin (tvoří asi 14 procent obyvatel Krymu).

Jejich lídr Mustafa Džemilev vyzývá Západ k razantnější reakci na rozmisťování ruských vojáků na poloostrově.

Džemilev v rozhovoru pro polskou televizi TVN označil ruské jednání za otevřenou agresi. „Očekáváme razantnější akci Západu, čas rezolucí a deklarací už pominul, doufali jsme také v daleko rozhodnější reakci NATO,“ konstatuje.

Ruská vojenská přítomnost na Krymu | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme