Dětské skupiny by mohly rychle vyřešit nedostatek míst v mateřských školách

Dětské skupiny ve firmách a státních úřadech by mohly rychle vyřešit nedostatek míst v mateřských školách. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové-Tominové by navíc pomohly rodičům, aby se dříve vrátili do zaměstnání. Dnes o nich budou ve sněmovně diskutovat odborníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Středočeské obce už ví, jak vyřešit nedostatek volných míst ve školkách

Středočeské obce už ví, jak vyřešit nedostatek volných míst ve školkách | Foto: Pavel Pavlas

Návrh zákona na založení dětských skupin, který už připravily minulé vlády, zatím čeká na schválení poslanců. Pilotně se zatím tato alternativní péče testuje ve firmách a na některých úřadech.

„Líbí se mi tady. Chodí sem ještě Míša a Štěpán,“ vyjmenovává kamarády malá dívka z dětské skupiny, kterou pro zaměstnance založilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nedostatek míst ve školkách by mohly v budoucnu vyřešit dětské skupiny. O tématu mluvila v Ranním Interview Radiožurnálu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD

Děti mají hernu, šatnu a rodiče jim nosí vlastní jídlo. Denní program je pestrý. „Děti přijdou do devíti hodin, pak je nějaké cvičení, svačina, vyrábění výrobků,“ popisuje pečovatelka Tereza Hladíková.

Vytvořit si dětskou skupinu je jednodušší než založit mateřskou nebo firemní školku. Nemusí totiž splňovat tak přísné hygienické a odborné předpisy. Podle prezidentky mateřských center v České republice Rút Kolínské je to ale vhodná alternativní péče:

„Tím, že je to služba rodinného typu, je daleko méně dětí pohromadě. Pečující osoba má možnost více se dětem věnovat.“

Některým odborníkům ale vadí, že skupiny nezajišťují na rozdíl od školek dostatečné vzdělání. Návrh zákona o dětských skupinách, který už v minulosti připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí, teď čeká ve sněmovně.

Ministryně Michaela Marksová-Tominová z ČSSD je pro, aby ho poslanci schválili: „Dětské skupiny jsou vhodnou alternativou k chybějícím místům v mateřských školkách. Jsou alternativou, kterou mohou místa doplnit teď a rychle.“

V Českém rozhlasu ministryně zdůraznila, že veřejné mateřské školy stále považuje za základ. „Měly by mít k dispozici místa pro většinu dětí. Ale v současné době tomu tak není. A než se ta veřejná síť dobuduje, bude to trvat tak dva tři roky. A opakuji, dětské skupiny jsou tady hned,“ uvedla.

Zákon by jasně vymezil podmínky, za jakých mohou dětské skupiny fungovat. Dosud si jiný typ alternativní péče na pracovišti firmy a úřady zařizovaly samy. Na projekt dětských skupin čerpaly dotace z evropských fondů.

Základní rozdíly mezi mateřskou školou a dětskou skupinou | Foto: Český rozhlas

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme