V Česku ubylo padělaných peněz. Přesto se jich loni našlo přes tři tisíce

Padělaných peněz v Česku mírně ubylo, alespoň podle statistik. Minulý rok policie a banky zadržely přes tři tisíce kusů falešných bankovek a mincí. To je skoro o třetinu méně než v předchozím roce, kdy jich bylo zhruba 4,5 tisíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padělky, padělané peníze (ilustrační foto)

Padělky, padělané peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„To číslo je velmi malé, když se pokusíme si to představit jiným způsobem, tak na asi 200 tisíc kusů bankovek v oběhu je přibližně jedna padělaná,“ uvedl člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Lubomír Lízal.

Podle něj jsou české bankovky a mince z hlediska rizika falšování poměrně bezpečné, daleko horší je to v případě dolarů nebo eur. Pro českou měnu v tomto ohledu hrají poměrně dobré ochranné prvky i velikost tuzemské ekonomiky.

„Platí to, že Česká republika je relativně malá ekonomika, to znamená, že dělat dobré padělky je mnohem těžší a dražší a potom je také problém ty padělky dostat do oběhu,“ uvedl Lízal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O falšování bankovek v Česku mluvil člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal

Celkem bylo loni zadrženo 3130 padělků, většinou se jednalo o bankovky a z měn mezi nimi dominovaly koruna – nejčastěji pětistovky a tisícovky – před eurem a americkým dolarem.

„Padělky se rozdělují do pěti stupňů nebezpečnosti – od velmi nebezpečných až po neumělé. V tom nejvyšším stupni nebezpečnosti se u nás vyskytují pouze americké dolary, takzvané superdolary, které se začaly vyskytovat před 25 lety a které jsou velmi nebezpečné,“ řekl šéf odboru ochrany platidel ČNB Jaroslav Moravec.

Kromě padělků se v oběhu mohou objevit také pravé peníze, které někdo upravil. „Naprosto nejčastější je zvyšování nominální hodnoty. To znamená, že k těm číslům většinou bývají přimalovány nějaké nuly. Legendární jsou americké dolary, kde jsou nuly připisovány třeba na jednodolarovce či pětidolarovce,“ doplnil Moravec.

Padělky z kopírky

Českou měnu lidé nejčastěji falšují pomocí inkoustové tiskárny nebo barevné kopírky. „Právě proto, že ty padělky jsou dělány takovou tou kancelářskou technikou, tak je relativně jednoduché je odhalit,“ poznamenal Lízal.

Zatímco u velkých měn – dolarů nebo eur – používají padělatelé často sofistikovanější tiskařské techniky, v případě korun je podle Lízala člověk schopný odhalit podezřelou bankovku často i jen okem či hmatem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o padělcích v Česku natočila redaktorka Zuzana Petráňová

„Bankovky mají jiný papír. Papír pro tisk bankovek obsahuje bavlnu, to znamená, že na omak je jiný, a také způsob tisku – hlubotisk – znamená, že barva z té bankovky jakoby vystupuje a na omak působí drsně,“ vysvětlil Lízal.

Mince se příliš často nefalšují. „Ty padělky mincí jsou takzvané technické padělky, to znamená, že se snažíte napodobit ten tvar a váhu mince a hodit ji do automatu a pokusit se z toho automatu vyloudit třeba bagetu a podobně,“ poznamenal Lízal.

Ředitelka sekce peněžní a platebního styku České národní banky Jana Báčová radí, aby lidé podezřelé bankovky nebo mince přinesly na pobočku jakékoli banky. Tam by měl jejich pravost vyhodnotit speciálně proškolený pokladník.

„Pokud i on bude mít podezření, že je bankovka padělaná, tak bankovku zdrží a sepíše s daným občanem takový protokol o zadržení bankovky,“ uvedla Báčová. Za zabavený padělek banka nevyplácí žádnou náhradu.

Zadržené padělané peníze v Česku (2000 - 2013) | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Zuzana Petráňová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme