Stát by měl podle Marksové motivovat firmy k zaměstnávání žen po rodičovské

Česká ženská lobby, sdružující 25 nevládních organizací, se chystá 8. března oslavit Mezinárodní den žen. Svátek připomíná stávku newyorských švadlen za ženské volební právo, ke které došlo roku 1908. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové je ale i dnes za co bojovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina, děti (ilustrační foto)

Rodina, děti (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Ve vyspělém světě mají ženy stejná práva jako muži, ale není tomu tak zdaleka ve všech zemích světa. Mezinárodní den žen máme i k tomu, abychom si uvědomili, že ženy v řadě zemí na tom jsou ještě velmi špatně a musí vyvinout velké úsilí, aby měly stejná práva jako muži. Je to jakýsi den solidarity,“ vysvětluje ministryně.

Jedním dechem dodává, že i ve vyspělých zemích se v některých oblastech postavení žen a mužů značně liší. Jde například o výši odměn, problematiku péče o děti nebo domácí násilí. Ženy jsou také jen málo zastoupeny na nejvyšších postech, a to ve veřejné sféře i v soukromém sektoru.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postavení žen mluvila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Podle Indexu žen na trhu práce za rok 2012, který hodnotí hlavně rozdíly v platech mužů a žen i jejich zapojení na pracovním trhu, obsadila Česká republika 20. příčku z celkového počtu 27 zemí, stejně jako rok před tím.

Vázne také podpora matek, které chtějí skloubit zaměstnání a péči o děti. „Stát například může vytvořit takové podmínky, aby zaměstnavatelé byli motivováni zaměstnávat matky po rodičovské dovolené, aby jim vycházeli vstříc třeba v různých flexibilních formách zaměstnávání,“ navrhuje Marksová.

Řada velkých firem už podle ní přišla na to, že je to výhodnější než přijít o kvalifikovanou pracovnici. Podle některých údajů se po rodičovské dovolené vrací na své místo jen asi polovina žen.

Stát by měl podle ministryně jít příkladem a začít řešit také rozdíly ve výši mezd. „Může začít tím, na což já se chystám, že udělá vlastně takový audit, jak ve veřejných institucích vypadají rozdíly v odměňování žen a mužů. Nakolik jsou odůvodněné třeba tím, že ženy právě ztratily roky praxe tím, že byly na mateřské a rodičovské dovolené, a nakolik je tam třeba část, která nějak objektivně odůvodněná není,“ dodává Marksová.

Veronika Sedláčková, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme