Novým americkým velvyslancem v Praze by se mohl stát právník Schapiro

Americký prezident Barack Obama navrhl do funkce nového velvyslance v Praze právníka Andrewa Schapira. Měl by nahradit současného ambasadora Normana Eisena.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americké velvyslanectví v Praze

americké velvyslanectví v Praze | Foto: Velvyslanectví USA v ČR

Renomovaný právník Andrew Schapiro, jehož matka pochází z Prahy, je partnerem velké mezinárodní právnické firmy Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan.

Podle amerických médií má podobně jako současný velvyslanec Norman Eisen blízko k prezidentovi Obamovi, se kterým se zná z dob studií na Harvardově univerzitě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možného nového velvyslance USA v Česku Andrewa Schapira představila zpravodajka ČRo ve Washingtonu Lenka Kabrhelová

Nominace je teprve prvním krokem, ve funkci musí Schapira potvrdit ještě Kongres. Zatím přitom není jasné, kdy se odehrají potvrzovací slyšení.

Jak ale nedávno uvedla náměstkyně amerického ministerstva zahraničí Victoria Nulandová, Washington chce tentokrát zabránit situaci, která nastala před příjezdem současného velvyslance, kdy byl post v Praze dva roky neobsazený.

Pokud by byl Schapiro do funkce jmenován, šlo by o dalšího velvyslance, který nepatří mezi kariérní diplomaty. V amerických médiích se přitom objevila kritika skutečnosti, že prezident Obama má prý hlavně během druhého funkčního období tendenci vybírat častěji budoucí velvyslance podle politického klíče, a ne v řadách profesionálních diplomatů.

Nejčerstvěji se tato polemika objevila v souvislosti s působením velvyslance Michaela McFaula v Moskvě poté, co ambasador svůj post před pár týdny nečekaně předčasně opustil.

McFaul má akademické zázemí a také vazby na Obamovu administrativu, v níž dříve působil jako poradce. V USA se hodně debatovalo o tom, jestli jeho proslulý neortodoxní přístup neměl nakonec pro americko-ruské vztahy sporný efekt.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme