V Kněžmostě vyrobili unikátní hnízdo, přilákat by mělo ptáka roku - čápa bílého

Ptákem roku 2014 se stal čáp. Ornitologové budou tyto opeřence celý rok bedlivě sledovat a sčítat. Pomoci s tím můžou i lidé v Kněžmostě na Mladoboleslavsku. Tamní kovář totiž vyrobil speciální hnízdo, které společně s ornitology umístili na vrchol nevyužívaného komína.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové hnízdo čeká na první čapí osadníky

Nové hnízdo čeká na první čapí osadníky | Foto: Michal Trnka

Umělecký kovář Tomáš Kverek popisuje výrobu hnízdního koše. Jeden metr a třicet centimetrů dlouhou konstrukci ve své dílně připravil za pouhý jeden den.

„Vezmeme ocel kruhového průřezu, kterou vytvarujeme do letopočtu. Musíme to ohřát, výheň má okolo 2000 stupňů ve žhavém uhlí a samotné železo se ohřívá na nějakých 1 200 stupňů,“ popisuje postup výroby hnízdního koše.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o stavbě a umisťování čapího hnízda zjišťoval Michal Trnka

„Železo ohřejeme a pak přejdeme na kovadlinu, kde pomocí kladiva dotvarujeme zbytek,“ dodává.

Do hotového hnízdního koše přijde už hnízdo samotné, které ornitologové vlastnoručně upletli.

„Vždycky volíme delší liány, tohle je psí víno, které má pruty dlouhé, aby hnízdo šlo krásně uplést a dáme ještě hnízdní výstelku,“ vysvětluje ornitolog Pavel Kverek, který bedlivě dohlíží i na práci svého syna Tomáše.

Vědci už před lety instalovali podobné hnízdo v nedaleké obci Koprník a čáp bílý se tam vrací každoročně. Pavel Kverek doufá, že právě tito ptáci teď najdou nový domov i na třináctimetrovém komínu v Kněžmostě.

Usazení zhruba metr a půl velkého hnízda na komín trvalo ornitologům asi 40 minut. Čápi by sem prý mohli do týdne přiletět.

Tomáš a Pavel Kverek instalují proutěné hnízdo do hnízdního koše | Foto: Michal Trnka

Michal Trnka, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme