Lidé v Hříběcím na Pelhřimovsku se bojí venčit psy. Někdo tam líčí otrávené návnady

Obyvatelé Hříběcího na Pelhřimovsku se bojí venčit své psy. Někdo tam kolem cesty pohazuje návnady plné jedu. V místní části Horní Cerekve řádil travič psů už před dvěma lety. Teď se historie opakuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pes

Pes | Foto: stock exchange

„Jeden byl přiotrávený, to je ten poslední, knírač. A toho předtím otrávili, toho jsme nezachránili,“ vypráví příběh svého psího přítele pan Josef Vachek.

„Teď je to asi měsíc. Ještěže měl takovou intenzivní péči. Na poslední chvíli jsme ho zachránili. Doma jsem mu dokonce dával kapačky, infúze. To mě naučila veterinářka. Snad nebude mít nějaké následky,“ doufá.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Hříběcím se lidé bojí chodit venčit psy. Řádí tam travič. Natáčela tam redaktorka Andrea Bartůňková

Osobní zkušenost s otrávenými návnadami má také paní Anna Doskočilová. „Byla jsem se sestrou, když jsme našli tu návnadu. Byl to asi deseticentimetrový slabý páreček, jako takový vídeňský. A byl nacpaný granulemi. Ona šla zrovna se psem, kdyby ho měla puštěného, tak to mohl sežrat,“ uvažuje.

Obyvatelé Hříběcího nechápou, komu tam psi mohou vadit, žádní totiž po venku neběhají. Podle předsedy osadního výboru Jiřího Doskočila musí být pachatelem otrav někdo místní.

„Těžko se tomu zabránit. Ten člověk bez toho, že by měl záminku na nějaký konkrétní druh psů nebo na někoho, pohodí něco na ulici,“ popisuje.

Podle veterinární lékařky Magdaleny Peroutkové z kliniky v Pelhřimově téměř každou druhou otravu způsobují jedy na krysy, které jsou velmi nebezpečné.

„Dochází k postupnému krvácení u zvířete. Jsou vidět kapky krve u nosu. To zvíře vlastně vykrvácí dovnitř. Může to být velmi rychlé, ale může to být i záležitost 14 dní,“ popisuje lékařka.

V Hříběcím se zatím v posledních týdnech otrávili 4 psi a případ vyšetřuje také policie. Ta zatím analýzami návnady zjistila, že v ní byl skutečně jed. V dalším vyšetřování bude pokračovat. Zjistit pachatele je ale velmi složité.

Hříběcí přitom není na Vysočině otrav psů výjimkou. V minulých letech umírali kvůli otráveným návnadám psi na Třebíčsku nebo Žirovnicku, otravy stále také řeší na Pelhřimovsku. A před třemi lety Vysočinou otřásl případ otrávených koní z Jihlavska.

Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme