Nezaměstnanost klesla v únoru na jihu i východě Moravy, díky sezonním pracím

Žadatelů o práci ubylo v únoru ve Zlínském i Jihomoravském kraji. Vyplývá to z informací, které zveřejnily příslušné úřady práce. Podle odborníků pomohla snížení nezaměstnanosti mírná zima a dřívější nástup sezonních prací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce - ilustrační foto

Úřad práce - ilustrační foto | Foto: Vladan Dokoupil

Počet lidí bez práce v Jihomoravském kraji klesl v únoru oproti lednu zhruba o desetinu, na 9,3 procenta, zpět pod rekordní hranici 75 tisíc.

Přibylo pár desítek volných míst, v nabídce je jich něco přes tři tisíce. Vyplynulo to z informací úřadu práce za únor letošního roku.

„Jinak obvykle v měsíci únoru bývá úroveň nezaměstnanosti v rámci roku nejvyšší. Sezonní práce se nejvíce projevily zejména v jižních zemědělských okresech,“ popisuje Josef Bürger z jihomoravského úřadu práce.

Další výrazné zlepšení situace lze podle něj v kraji očekávat v následujících měsících s nástupem sezonních prací v zemědělství.

Také Zlínský kraj si polepšil. Bez práce je tam 35 tisíc lidí. Podle Lucie Topolánkové z krajské pobočky Úřadu práce ve Zlíně, se také zvýšila nabídka pracovních míst.

„Na konci února bylo celkem 1720 volných pracovních míst. Což je více o 235 než v předchozím měsíci,“ přibližuje.

V nabídce podle ní převažují stejná pracovní místa jako v minulých měsících. „Pracovní místa pro seřizovače a obsluhu obráběcích strojů, obchodní zástupce, řidiče nákladních automobilů a tahačů a také svářeče,“ vyjmenovává Topolánková.

Vladan Dokoupil, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme