Lidé už mohou žádat o voličské průkazy k evropským volbám

Lidé mohou žádat o voličské průkazy pro hlasování ve volbách do Evropského parlamentu. Průkaz bude potřebovat každý, kdo bude chtít volit jinde než ve svém volebním okrsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé přicházeli již krátce po 14. hodině volit své kandidáty do Evropského parlamentu

Lidé přicházeli již krátce po 14. hodině volit své kandidáty do Evropského parlamentu | Foto: Tomáš Adamec

Evropané budou moci volit i v zahraničí. Úředníci na pověřených radnicích proto už teď ve zpravodajích a na internetových stránkách vydávají potřebné informace.

„Potřebují mít informace předem, protože jsou tam nějaké lhůty,“ podotýká Veronika Stavrinou z městského úřadu v Kostelci nad Orlicí s tím, že voliči z jiných členských států se mohou nechat zapsat na seznam voličů do 13. dubna.

Poslanci Evropského parlamentu, kteří v EU hájí zájmy občanů, se volí v přímých volbách na funkční období pěti let. Volby do Evropského parlamentu proběhnou 23. a 24. května. Češi budou moci zvolit 21 zástupců. Za celou Evropskou unii bude voleno celkem 751 poslanců.

Voličské průkazy budou pověřené obce vydávat dva týdny před volbami, od 8. do 21. května.

Podle Veroniky Stavrinou budou průkazy striktně evidovány, aby se předešlo podvodům.

„Každý voličský průkaz bude mít své pořadové číslo, a nemůže se tedy stát, že by někdo použil více voličských průkazů pro více odvolení ve více volebních místnostech, jako byly domněnky při minulých volbách,“ poznamenala.

Kristýna Štanderová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme