Chtěli bydlet v přírodě a bez hypotéky. Tak si Dominika s Liborem pořídili jurtu

Neuvázat se k hypotéce, bydlet ve svém a zároveň v přírodě - to byl cíl Dominiky a Libora. Svou bytovou situaci mladý pár vyřešil netradičně. Inspiroval je několikaměsíční pobyt ve střední Asii, a tak si pořídili jurtu. Nedaleko od Prahy v ní bez problémů prožili už druhou zimu, tu letošní i s malým dítětem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bydlení v jurtě

Bydlení v jurtě | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

Tradiční jurtu třeba v Mongolsku vyráběli z kůže a přírodních tkanin. V Česku je ale podstatně vlhčí podnebí, a tak se musel použít jiný materiál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Netradiční obydlí Libora a Dominiky navštívila s mikrofonem reportérka Eva Rajlichová

„Je to tkanina, která je pokrytá impregnací. Když na to sáhneš, tak je to cítit, jako by to bylo pogumované, ale je to kaučuk,“ popisuje Libor.

Na rozdíl od klasické jurty má tahle nahoře kulaté okno z plexiskla. Mimo toho, že to hezky vypadá, je to i praktické.

„Když si tady stoupneš doprostřed, tak úplně cítíš na tváři, jak jde ten proud dolů, a tím pádem dochází k výměně vzduchu. Když nás poprvé vykouřila kamna, bylo to během 15 minut vyvětrané,“ vysvětluje Libor.

Bydlení v jurtě | Foto: Eva Rajlichová

Na běžné vytápění stačí důkladná kamna, topí se dřevem a briketami z pilin. Elektřinu pro jurtu zajištují částečně solární panel a dieselový agregát. Pro běžné dobíjení telefonu, svícení nebo nonstop provoz lednice to podle Libora postačí.

„Je to úplně stejné, jako když obýváte byt v Praze. Energie vyjdou úplně nastejno, ale samozřejmě neplatíš nájem,“ vypočítává.

Obývák v jurtě, koupelna v maringotce

Obytná plocha je v jurtě asi 40 metrů čtverečných, mladý pár s dvouměsíční dcerkou se sem zatím pohodlně vejde. Koupelnu a kuchyň mají Libor s Dominikou ve vedlejší maringotce.

„Kdybychom ji měli tady v jurtě, tak by tu byly výpary z jídla. Chtěli bychom tady mít opravdu čisto, jurta je pro nás něco mezi ložnicí a obývákem,“ objasňuje Dominika.

Bydlení v jurtě | Foto: Eva Rajlichová

Jediné nepohodlí tak představuje suchý záchod. Rodina si ale netradiční obydlí pochvaluje.

„Připadá mi, že se tady nerušíme. Ale je to možná i tím, že tady máme k dispozici i prostor venku, že neděláme všechno vevnitř,“ říká Dominika.

„Já bych řekl, že se to otočilo. Zatímco lidi bydlí v bytě, tak my bydlíme v přírodě a chodíme se schovat, jenom když je nám zima a prší,“ dodává její partner.

Jurta stojí na pronajatém pozemku, jedna z výhod tohoto bydlení je i to, že se může složit a kdykoli postavit někde jinde. Libor s Dominikou ji pořídili asi za 400 tisíc, vzali si na to spotřebitelský úvěr. Na stan, jakkoli luxusní, v Česku žádná banka zatím nepůjčuje.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme