Odvolaný libyjský premiér i přes zákaz vycestovat opustil zemi

Odvolaný libyjský premiér Alí Zajdán odjel ze země. A to i přes zákaz vycestování, který na něj uvalila prokuratura. Zajdán je podezřelý z finančních machinací. Parlament ho odvolal kvůli neúspěchu vojenské akce proti tankeru, který vyvezl ropu prodanou povstalci na východně země. Mnozí Libyjci jsou se Zajdánovým odvoláním spokojení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libyjský premiér Alí Zajdán doplatil na ne zcela zvládnuté vyřešení situace kolem nelegálního vývozu ropy z Libye

Libyjský premiér Alí Zajdán doplatil na ne zcela zvládnuté vyřešení situace kolem nelegálního vývozu ropy z Libye | Foto: Abdeljalil Bounhar | Zdroj: ČTK

Odvolaný libyjský premiér Alí Zajdán odjel ze země. A to i přes zákaz vycestování, který na něj uvalila prokuratura. Zajdán je podezřelý z finančních machinací.

Parlament ho odvolal kvůli neúspěchu vojenské akce proti tankeru, který vyvezl ropu prodanou povstalci na východně země. Mnozí Libyjci jsou se Zajdánovým odvoláním spokojení.

„Podle mého názoru přišlo odvolání premiéra Zajdána pozdě. Mělo se tak stát už před několika měsíci a Libyi by to ušetřilo spousty problémů. Národní kongres má stále svou legitimitu, a to i přesto, že se ji některé ozbrojené skupiny zpochybňují,“ říká libyjský politický analytik Sálih al-Bákúš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O útěku odvolaného libyjského premiéra ze země informoval blízkovýchodní zpravodaj ČRo Petr Macháček

Z finančních machinací obviňovali Zajdána jeho političtí protivníci už dříve. Pravděpodobně se jedná o to, že využíval nezákonně státní finance k tomu, aby uspokojil požadavky některých ozbrojených skupin, které v Libyi operují. To lze chápat jako politický krok, ale i stíhat jako zneužití státních peněz.

Finanční machinace byly zřejmě také hlavním důvodem, proč vůbec libyjský parlament Zajdána z funkce premiéra odvolal. Poslední kapkou byl ale neúspěch libyjské vlády a armády zabránit odjezdu tankerů s nákladem ropy, kterou se podařilo prodat libyjským povstalcům na východě země.

Bývalý premiér porušil zákaz vycestovat a uprchl před hrozícím stíháním. To, že se mu podařilo odletět i přes zákaz opustit zemi, svědčí o tom, že centrální tripolská vláda má nad ostatními úřady včetně pasových poměrně malou autoritu.

Vycestování Zajdána potvrdil maltský premiér. Zajdán přistál na Maltě pravděpodobně vládním libyjským letadlem a odtud podle katarské televize Al-Jazíra pokračoval už pravidelnou linkou do Německa.

Alí Zajdán žil v Německu ještě za vlády režimu Muammara Kaddáfího, kdy byl opozičním aktivistou. Vrací se tak na místa, které dobře zná.

Štěpán Macháček, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme