Domácí dialýza šetří pacientům čas i chrání před pobyty v nemocnici

I s nefungujícími ledvinami se dá vést celkem normální život. Pacientům pomáhá i takzvaná domácí dialýza. Hojně se využívá například ve Velké Británii nebo skandinávských zemích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sestra obsluhuje dialyzační přístroj

Sestra obsluhuje dialyzační přístroj | Foto: Nemocnice Mělník

Dialýzu v tomto případě umožňuje celkem nenápadný, malý přístroj.

„Připomíná tiskárnu a je třeba dbát na desinfekci, čistotu,“ říká Gabriela Povýšilová Marčinková. Funkčnost jejích ledvin se dlouho dařilo držet léky, ale po porodu se její stav prudce zhoršil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O domácí dialýze mluvila Eva Rajlichová

Každou noc se tak musí připojit k přístroji, který ji do těla napustí a pak vypustí dialyzační roztok.

Odvede tak z těla odpadní látky a nahradí tím nefungující ledviny. Hlavní výhodou domácí, nebo břišní dialýzy, je to, že člověk netráví čas v nemocnici. Gabriela ho využívá především k péči o čtyřletého syna.

Dialyza_domaci.JPG | Foto: Milan Kopecký

„Rozhodnutí bylo hodně těžké, protože jsem o tom nevěděla skoro nic. I když mi lékařka vysvětlovala co a jak, tak přeci jen si to člověk neumí v reálu představit. Ale protože tam byla časová úspora, už kvůli synovi jsem zvolila tento způsob. A dnes jsem tomu ráda, nelituji.“

Gabriela čeká na transplantaci ledviny. A právě pro takové lidi je domácí dialýza vhodná.

„Domácí, peritoneální dialýza je myslím dobrá, nebo lepší, než hemodialyzační metoda, když ten člověk jde na transplantaci,“ říká Vladimíra Bednářová, vedoucí lůžkového oddělení na Klinice nefrologie 1. LF UK Praha.

Připomněla, že v třeba v Praze není problém s dosažitelností dialýz v nemocnici. „Ale zase třeba někdo bydlí v horách, není ve stresu, že je náledí. Dialýzu má doma.“

Při domácí (peritoneální) dialýze se krev čistí uvnitř těla. Je k tomu využívána tělu vlastní, přirozená membrána – pobřišnice (peritoneum), která pracuje jako dialyzační filtr. Nevyužívá se umělé membrány mimo tělo, jako je tomu u hemodialýzy, kdy se krev vyvádí do mimotělního oběhu, a čistí se přes speciální dialyzační filtr – dialyzátor.
Zdroj: Domácí dialýza

Důležitá je prevence

Celkově dialýzu podstupuje v Česku 6000 lidí. Většina z nich - asi 92 procent - dochází do nemocnice na hemodialýzu. Jen malá část, přibližně 8 procent, ji praktikuje doma.

„Onemocnění ledvin je, bohužel, zrádné v tom, že nebolí. A proto je důležité, aby bylo dbáno na prevenci, aby pacienti chodili na preventivní vyšetření ke svým praktickým lékařům, kde je možné na toto přijít,“ dodává Petr Hartl, vedoucí lékař dialyzačního střediska v Praze na Černém Mostě.

Kdo chce mít zdravé ledviny, měl by pít okolo dvou litrů nealkoholických nápojů denně, nekouřit, přiměřeně sportovat a nemít nadváhu.

Eva Rajlichová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme