Stromy padly, zůstala socha Smutné paní. V Klatovech obnovují Hostašovy sady

Klatovy začaly s obnovou Hostašových sadů, první práce však řadu lidí nemile překvapily. Padly tam totiž všechny stromy i keře. Jediné, co na ploše o rozloze tři čtvrtě hektaru zůstalo stát, je socha Smutné paní od Olbrama Zoubka. Již brzy by však měly být v parku vysázeny stromy nové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klatovy, revitalizace Hostašových sadů začala kácením. Na snímku socha Smutné paní od Olbrama Zoubka

Klatovy, revitalizace Hostašových sadů začala kácením. Na snímku socha Smutné paní od Olbrama Zoubka | Foto: Jitka Englová | Zdroj: Český rozhlas

„Je to špatné, ty zdravé stromy neměli kácet,“ rozhlíží se po mýtině se slzami v očích místní obyvatelka Jarmila Šlehoferová. V parku padlo zhruba padesát stromů.

„Plíce města, které jsou úplně pryč. Mně se chce brečet. A v létě v horku přes to přejít, to bude výheň,“ dodává další Klatovanka Veronika Nováková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O revitalizaci parku v Klatovech se zajímala redaktorka Jitka Englová

Asi nejvíce lidé postrádají starý jasan u hradeb. Připomíná ho už jen pařez, který má okolo dvou metrů v průměru.

„Tam byl problém, že se jednalo o strom v minulosti poškozený, při větru došlo k odlomení jedné z kosterních větví. A vlastně jeho odstranění je i podmínkou realizace úpravy parku v této části,“ vysvětluje vedoucí klatovského odboru životního prostředí Jana Michálková.

Projekt revitalizace parku vznikl před sedmi lety. Místo drobnější obnovy se zapracováním stávajících stromů město po dlouhých debatách zvolilo cestu radikální změny.

„To byly z části stromy vysazené, ale byly zde i stromy, které se tam ocitly vlastně bez původního záměru, čili byly to i náletové dřeviny,“ říká Jana Michálková, podle níž také některé stromy nebyly úplně zdravé.

Klatovy, revitalizace Hostašových sadů začala kácením | Foto: Jitka Englová

Pokácené stromy by měl nahradit stejný počet nových. Měla by se tu objevit například alej březovců trojtrnných. Ta povede k soše Smutné paní, která se přestěhuje do rohu parku. „Alej bude tvořit celkem 32 stromů,“ popisuje Michálková.

Dispozičně se park téměř nezmění. Jen v jeho centru bude pobytový trávník se skupinkou buků červnolistých a na jedné straně ho budou lemovat záhony s trvalkami.

„Budou vybourány stávající asfaltové chodníky a budou nahrazeny novým povrchem. A pak tam bude zrekonstruováno veřejné osvětlení,“ říká Jiří Kučera z investiční výstavby města s tím, že nový by měl být také inventář parku. „To znamená lavičky, odpadkové koše a takové drobnosti,“ přibližuje.

Rekonstrukce Hostašových sadů přijde na čtyři miliony korun. Část s alejí a trávníkem bude hotová ještě letos, poslední třetina parku přijde na řadu příští rok.

„Jestli se jim to podaří podle jejich plánu, tak to bude krásné. Vždycky, když se něco starého bourá, tak se lidé zlobí, jsou proti tomu. No a pak si zvyknou a líbí se jim to,“ dívá se s optimismem na obrázky budoucí podoby parku důchodkyně Anna Karabová.

Obnova Hostašových sadů v Klatovech na vizualizaci | Foto: Město Klatovy

Obnova Hostašových sadů v Klatovech na vizualizaci | Foto: Město Klatovy

Jitka Englová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme