Praha 2 i přes vyšetřování dokončí prodej bytů

Praze 2 hrozilo, že bude muset pozastavit prodej městských bytů nájemníkům. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž začal privatizaci prošetřovat kvůli zakázce na zajištění administrativních prací. Zastupitelé se ale rozhodli, že i přesto prodej bytů v přibližně šedesáti domech dokončí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Vinohrady

Pohled na Vinohrady | Foto: Jan Rosenauer

„Bylo by to krajně nepříjemné,“ říká k možnosti zastavení prodeje Jaroslav Urban, obyvatel domu na Vinohradské ulici.

„Neměl jsem obavy, že se prodej zastaví. Myslím, že v některých věcech to skřípe, ale tady byl ten návrh zcela logický,“ nebál se komplikací další z obyvatel Prahy 2 Zdeněk Králíček.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže začal šetření na základě připomínky firmy Real Spektrum, která ve výběrovém řízení neuspěla. Tvrdila, že Praha 2 podepsala s vybranou firmou Murom smlouvu dřív, než uplynula lhůta pro podávání připomínek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech při prodeji bytů na Praze 2 více zjistila Veronika Štefanová

„Rok a půl jsme čekali, než pominou všechny lhůty. Ke konci roku 2013 jsme začali obesílat nájemce domů a bytů, že můžeme spustit prodej, a pak přišla tahle rána,“ mrzí starostku městské části Janu Černochovou z ODS.

V posledních měsících Praha 2 dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže dvě pokuty v řádu statisíců korun. Proto se tentokrát zastupitelé sešli, aby o dalších krocích rozhodovali společně.

„V momentě, kdy byla napadena rámcová smlouva, tak jsme cítili potřebu řešit tyto problémy v tomto spektru, v jakém tady sedíme, aby se k tomu mohli vyjádřit všichni. Není to jednoduché, teď tady máme už třetí pokutu,“ vysvětluje místostarostka Jana Duchková z TOP 09.

Hlasování bylo jednoznačné

Proti pokračování privatizace nehlasoval žádný ze zastupitelů, pouze tři se zdrželi.

„Klonili jsme se k tomu, aby se prodej pozastavil, a počkalo až do rozhodnutí a s tím výsledkem potom nějak naložit. Současné rozhodnutí nepovažuji za uvážlivé, ale samozřejmě ho budu respektovat,“ říká Michal Uhl, který se hlasování zdržel.

Jak dodává starostka Jana Černochová, o správnosti výběrového řízení městskou část ujistila i právní firma Havel, Holásek & Partners, která zakázku zajišťovala. „Případné sankce by částečně hradili oni,“ řekla starostka.

Praha 2 již prodala dva bytové domy, privatizaci dalších 18 odsouhlasila rada městské části nedávno. Dalších asi 40 domů je k privatizaci připravováno.

Vojtěch Man, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme