Záznam spojení z kokpitu zmizelého malajsijského letadla prý dokazuje běžnou komunikaci

V Asii dál neúspěšně pokračuje pátrání po zmizelém malajsijském letadle. Letouny z Austrálie, Nového Zélandu a Spojených států se marně pokoušely najít pravděpodobné kusy Boeingu malajsijských aerolinek, které se před dvěma dny objevily na satelitních snímcích v Indickém oceánu. Do odlehlé oblasti západně od Austrálie míří i speciálně vybavené lodě. Na veřejnosti se objevily i přepisy komunikace mezi letovými dispečery a piloty.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé píší vzkazy pro pasažéry ztraceného letu

Lidé píší vzkazy pro pasažéry ztraceného letu | Zdroj: Reuters

Podle přepisu, který zveřejnil britský deník Daily Telegraph, byla komunikace mezi druhým pilotem a malajsijským řízením letového provozu zcela běžná.

Někteří odborníci ale upozorňují na to, že pár minut před posledním hlášením někdo na palubě ručně odpojil identifikační systém letadla, ale pilot přesto nic neoznámil.

Spojení končí požadavkem dispečerů, aby se letadlo přihlásilo ve vietnamském vzdušném prostoru. Druhý pilot odpověděl slovy: "Dobře, dobrou noc." S vietnamským letovým dispečinkem se ale nespojilo.

Zmizelý Boeing 777 s 239 lidmi na palubě odstartoval v pátek 7. března z Kuala Lumpuru a mířil do Pekingu. Dispečerům se ztratil z očí asi o tři čtvrtě hodiny později. Poté prý někdo vypnul komunikační systémy a stroj změnil kurz zpět přes Malajsii na západ. Vyšetřovatelé se domnívají, že letadlo poté letělo ještě téměř sedm hodin.

Oblast hledání trosek letadla malajsijských aerolinií, australský satelit zaznamenal dva objekty v moři, které mohou být části Boeingu | Foto: Reuters

Pokračuje pátrání po zmizelém letadle společnosti Malaysia Airlines | Foto: ČTK

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme