Karlovy Vary a Plzeň si výstavou připomínají 100 let Československých legií

100 let Československých legií připomíná výstava instalovaná ve vstupní hale karlovarského magistrátu. Expozice ukazuje hlavní události spojené se zahraničními československými vojsky. Ty významně přispěly k formování národa a předcházely vzniku samostatného československého státu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlídka československých legionářů v zimě v ruském lese

Hlídka československých legionářů v zimě v ruském lese | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, Adelchi

K realizaci projektu vedlo podle jednoho z organizátorů, místopředsedy Evropského parlamentu Oldřicha Vlasáka z ODS, málo známá historie:

„Historie Československa je v obecném zájmu málo známá. Mnoho mých kolegů europoslanců víceméně netuší, jak Československo přispělo k novému uspořádání. A legie, kde naši legionáři bojovali na všech frontách v celé Evropě, jsou právě tím příkladem, který umožní naznačit, že právě Čechoslováci se podíleli na vývoji nové Evropy.“

Expozice připomínající historii Československých legií se v pondělí 24. března přesune z Karlových Varů do Plzně. K vidění bude ve vstupních prostorách Kulturního domu Peklo.

Italský generál Piccioni, velitel československého vojska s důstojníky legionáři | Foto: archiv Evy Slepičkové

Dana Jelínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme