Obecní volby ve Francii prověří spokojenost s vládou prezidenta Hollanda

Francouzského prezidenta Francoise Hollanda dnes čeká první velký test. Ve chvíli, kdy jemu ani současné vládě podle průzkumů nevěří už ani čtvrtina obyvatel, jdou Francouzi k obecním volbám. Podle očekávání tak levice neobhájí svá místa v mnoha městech. S potížemi se ale potýkala před volbami i opozice, ta si musela poradit hned s několika skandály.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Francois Hollande

Francouzský prezident Francois Hollande | Zdroj: Reuters

Ještě před několika týdny to vypadalo na výraznou porážku levice, na pomoc ji ale přišla samotná opozice s dvěma velkými skandály, v němž jednou figuroval předseda pravicového Svazu pro lidové hnutí a pak i bývalý prezident Nicolas Sarkozy. Z tohoto vývoje může nejvíce těžit Národní fronta Marine Le Penové.

V souboji o pařížskou radnici je mírnou favoritkou Anne Hidalgová, na kterou její soupeřka a bývalá ministryně pro ekologii v Sarkozyho vládě Natalie Kosciskuo-Morizetová nepatrně ztrácí.

Socialistka Anne Hidalgová | Foto: Reuters

Ať už vyhraje jedna, nebo druhá, bude to poprvé, co v čele Paříže stane žena. Podle Frederica Dabiho z volebního institutu IFOP z toho francouzská metropole může těžit:

„O tom, že o takovou pozici bojují dvě ženy, se hodně diskutovalo. V každém případě to může pomoc zvýšit reputaci a originalitu Paříže, pokud v jejím čele stane žena.“

Anne Hidalgová pracovala na pařížské radnici dlouhá léta. Má levicové názory stejně jako odcházející starosta Bertrand Delanoë.

Přehrát

00:00 / 00:00

O francouzských volbách informoval zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Opakem je pravicová Natalie Kosciskuo-Morizetovám kterou podporují lidé, kteří jsou možná více vpravo, než si pravice přeje. A je téměř proti všemu, co Delanoë v Paříži vytvořil. Podporuje ji i bývalý prezident Nicolas Sarkozy.

Pokud Kosciskuo-Morizetová vyhraje, uvolní se cesta Sarkozymu do politiky. Mohl by se tak vrátit zpět do boje o prezidentský úřad.

Druhé kolo voleb je na programu za týden - 30. března.

Kandidátka pravicové strany UMP Nathalie Kosciusko-Morizetová | Foto: Reuters

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme