V Indickém oceánu se našly další předměty, může jít o trosky ze zmizelého letadla

Australané zahlédli v Indickém oceánu předměty, které by mohly pocházet ze zmizelého letadla malajsijských aerolinií. Existenci zatím blíže neurčených objektů potvrzují i radarové snímky Číny. Pátrání po zmizelém Boeingu 777 pokračuje už třetí týden. Spolu s letadlem se pohřešuje 239 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K pátrání se dnes připojí dva čínské a dva japonské letouny typu Orion

K pátrání se dnes připojí dva čínské a dva japonské letouny typu Orion | Zdroj: Reuters

"Jedno z našich letadel včera zaznamenalo několik objektů v poměrně malém prostoru, v zóně vyhledáváni u Austrálie. Dnes se k našemu pátrání připojí další čtyři letadla, dva čínské a dva japonské letouny, typu Orion,“ řekl australský premiér Tony Abbott.

Peking potvrdil, že čínský satelit objevil v jižní části Indického oceánu další objekty, které by mohly být troskami ztraceného stroje.

Nacházejí se zhruba 120 kilometrů od dvou předmětů, které už dříve na jiném satelitním snímku našly australské úřady.

Satelitní snímek objektu v jižním Indickém oceánu pořízený čínskou družicí CNSA | Foto: Reuters

V pátrání pomáhají Malajsii letadla a lodě Austrálie, Japonska a Číny. Nové satelitní fotky, které ukazují možné trosky v jižní části Indického oceánu, poskytla Malajsii také Francie.

Vyšetřovatelé mají podezření, že letadlo bylo úmyslně odkloněno tisíce kilometrů od své plánované trasy.

Soustřeďují se především na teorie únosu nebo sabotáže, ale nevyloučili ani technické problémy. Prověřovali i oba piloty letadla, nic zvláštního ale neobjevili.

Zmizelý Boeing 777 s 239 lidmi na palubě odstartoval v pátek 7. března z Kuala Lumpuru a mířil do Pekingu. Dispečerům se ztratil z očí asi o tři čtvrtě hodiny později.

Poté prý někdo vypnul komunikační systémy a stroj změnil kurz zpět přes Malajsii na západ. Vyšetřovatelé se domnívají, že letadlo pak letělo ještě téměř sedm hodin.

Pokračuje pátrání po zmizelém letadle společnosti Malaysia Airlines | Foto: ČTK

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme