Kolín bude po Pekárkovi vymáhat škodu, kterou městu způsobil prodejem pozemků pod cenou

Exposlance a bývalého kolínského místostarostu Romana Pekárka nejspíš čeká další soud. Se žalobou kvůli náhradě škody souhlasí většina kolínských zastupitelů. Pekárek si za korupci a zneužití pravomoci veřejného činitele odpykává pětiletý trest vězení. Kolín teď chce vymáhat škodu, kterou městu před lety způsobil údajný prodej pozemků pod cenou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanec Roman Pekárek nastoupil v Hradci Králové do vězení

Poslanec Roman Pekárek nastoupil v Hradci Králové do vězení | Zdroj: ČTK

Vše se točí kolem devíti hektarového pozemku na kolínském předměstí Šťáralka. Když ho před lety město prodávalo, byl u toho právě v té době místostarosta Roman Pekárek.

Někdejší politik ODS si podle pravomocného rozsudku řekl kupující straně o milionový úplatek za to, že na městě prosadí nižší cenu. Podle znaleckého posudku tak mohl Kolín připravit o více než 26 milionů korun. Tolik měl činit rozdíl mezi odhadní a prodejní cenou. „Posudek odhadl cenu 42 milionů korun. Pozemek byl prodán za 15 milionů,“ upřesňuje kolínský starosta Vít Rakušan ze Změny pro Kolín.

Peníze se teď radnice pokusí na Romanu Pekárkovi vysoudit. „Je možné, že v rámci případného soudního řízení v rámci veřejného právního sporu si soud nechá vyhotovit nový kontrolní posudek a škoda bude kvantifikována v jiné výši,“ předvídá možný scénář kauzy kolínský starosta Vít Rakušan ze Změny pro Kolín.

Pro žalobu na Pekárka kvůli náhradě škody zvedla ruku většina městských zastupitelů. A to i přesto, že v případě prohry zaplatí Kolín veškeré náklady sporu. Proti návrhu byli jen dva ze 27 členů samosprávy.

Jedním z nich je Vladimír Zeman zvolený za ODS. „Já se radši dívám do budoucna, než do minulosti. Pro mě je to běh na strašně dlouhou trať a bude to stát strašných peněz. Určitě není jasné, že to město vyhraje,“ míní Zeman.

Odsouzený Roman Pekárek od začátku kauzy jakoukoli vinu odmítá. Nic špatného prý neudělal ani v případě prodeje pozemku na předměstí Šťáralka. „Co se týká prodeje, proběhl bez jakéhokoli ovlivnění mnou,“ tvrdí Pekárek.

Vedení města ve spolupráci s právníky teď připraví text samotné žaloby. O tom, kam až kauza postoupila, se kolínští zastupitelé od představitelů radnice dozví podrobnosti na květnovém zasedání.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme