Počet obětí sesuvu půdy ve státě Washington vzrostl na 8, záchranáři dál prohledávají sutiny

Nejméně osm lidí zahynulo při rozsáhlém sesuvu půdy v americkém státě Washington na západě země. Několik dalších osob se ještě stále pohřešuje. Neštěstí se stalo v sobotu severně od Seattlu, sesuv na ploše více než dvou a půl kilometru čtverečních zřejmě vyvolaly nedávné lijáky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesuv půdy v blízkosti městečka Oso ve státě Washington

Sesuv půdy v blízkosti městečka Oso ve státě Washington | Zdroj: Reuters

Sesuv půdy poničil asi 30 domů u městečka Oso zhruba 90 kilometrů severně od Seattlu. Záchranáři vyprostili v neděli z trosek pět mrtvých, v sobotu tři. Osm lidí je zraněno.

Několik lidí úřady pohřešují, mluví se o 18, ale může jich být víc. A úřady se obávají, že počet obětí se ještě zvýší.

„Prošli jsme tu rozsáhlou postiženou oblast a nikoho živého jsme nenašli, ani jsme nezjistili žádné známky života,“ řekl velitel tamních hasičů Travis Hots BBC.

Guvernér státu Washington Jay Inslee uvedl, že sesutá půda zničila vše, co jí stálo v cestě. Svědkové to popisují jako "stěnu bahna". Vrstva trosek je podle úřadů hluboká až pět metrů. Bahno zavalilo domy, auta i silnici.

Podle úřadů byly příčinou lijáky. Kvůli bahnu v tamní řece navíc hrozily záplavy. Úřady vyzvaly obyvatelé okolních oblastí, aby se přesunuli do vyšších poloh.

Nyní už lidé podle guvernéra v ohrožení nejsou. Silnice, jejíž jedna strana nebo svah se sesunul, je v obou směrech uzavřená a není jasné, kdy bude zase v provozu.

Helena Berková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme