Prezident Zeman chce povinnou účast u voleb. Parlamentní strany jsou většinou proti

Jít volit, nebo zaplatit pět tisíc korun. Takovou otázku by si v budoucnu mohli položit čeští voliči. Prezident Miloš Zeman minulý týden v rozhovoru s think tankem Evropské hodnoty připomněl svůj starší nápad na zavedení povinné volební účasti, která je běžná v některých státech světa a v Československu existovala za první republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2013 do Poslanecké sněmovny (ilustrační foto)

Volby 2013 do Poslanecké sněmovny (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Moje dlouhodobá idea, kterou samozřejmě za dobu svého života nikomu nevnutím, ale až umřu, tak se o tom začne přemítat, zní povinná volební účast. To, co je dnes v Belgii, v Lucembursku, Austrálii, co bylo u nás za první republiky,“ řekl prezident Miloš Zeman v rozhovoru uveřejněném na webu Evropské hodnoty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce na návrh prezidenta zaznamenal redaktor Martin Karlík

A odhadl, kdy by se povinnost volit mohla zavést. „Teď je mi 70, umřu tak zhruba v pětaosmdesáti, takže za 15 let se o tom vážně začne diskutovat.“

Miloš Zeman už před lety mluvil o tom, že by se v Česku za neúčast mohla platit pokuta pět tisíc korun.

Zavést povinnost chodit k volbám se ale nelíbí většině parlamentních stran. Například premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD si myslí, že je důležitější zatraktivnit politiku pro občany.

„My v programu nemáme zavedení povinné účasti u voleb, ale máme v programu snahu zlepšit pověst politiky v naší zemi, zlepšit pověst rozhodování a veřejného rozhodování tak, aby lidé nebyli znechuceni a aby projevili v příštích letech vyšší účast o tom, co se v naší zemi odehrává,“ připomněl Sobotka.

Jmenování vlády Bohuslava Sobotky. Na snímku si prezident Miloš Zeman připíjí s předsedy koaličních stran Sobotkou, Babišem a Bělobrádkem | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

S tím souhlasí i vicepremiér Andrej Babiš z hnutí ANO. „Aby chodili povinně, to jsme tu měli kdysi dávno, takže to asi není úplně dobrý nápad. Politici by měli nějakým způsobem lidi přesvědčit, aby znovu začali chodit ve větším rozsahu k volbám,“ míní.

Nápad podporuje jen Okamurův Úsvit

Proti povinnosti chodit volit jsou i občanští demokraté, komunisté a TOP 09. Naopak její zavedení jednoznačně podporuje Úsvit přímé demokracie.

„Na první pohled je povinná volební účast velice nedemokratická, jelikož jakoby někoho nutíme něco v demokracii dělat. Na druhou stranu je to prakticky ten nejdemokratičtější institut z toho pohledu, že se politická reprezentace dozví, jaké je skutečné přání všech občanů,“ říká předseda Úsvitu Tomio Okamura.

O povinné volební účasti je ochotný diskutovat i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Zároveň by chtěl, aby volby trvaly jen jeden den. Tím by se podle něj předešlo možným podezřením z manipulace s lístky během noci mezi jednotlivými volebními dny.

Martin Hromádka, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme