Blokování Twitteru se tureckým úřadům nedaří. Lidé jsou aktivnější než dřív

Pátý den blokují úřady v Turecku přístup na sociální síť Twitter. Sporný zákaz se ale lidé naučili obcházet. Paradoxně jsou teď Turci na sítích možná ještě aktivnější než dříve.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecko, Twitter, zákaz

Turecko, Twitter, zákaz | Zdroj: Reuters

Zákaz platí pro uživatele internetu v Turecku, jsou tedy blokované turecké IP adresy. Jak ale popsala turecká novinářka Ayla Albayraková, právě to se Turci naučili obcházet.

„Když otevřete na internetu Twitter, vidíte bílou stránku a na ní řadu rozhodnutí soudu. Lidé se ale připojují k Twitteru třeba přes síť VPN. Vše funguje stejně jako dřív,“ potvrzuje novinářka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se Turkům podařilo přelstít vládní zákaz, zjišťoval redaktor Jaromír Marek

VPN je virtuální privátní síť, která jednoduše řečeno umožní anonymní připojení k síti. Twitter teď hlásí v Turecku spíše větší aktivitu, než je obvyklé. Jen první den zákazu odešlo z tureckých účtů 1,5 milionu tweetů.

Twitter leží v žaludku především tureckému premiérovi Erdoganovi, který několikrát řekl, že sociální sítě jsou škodlivé a nepřátelské pro turecký režim. Důvodem je to, že loňské protivládní protesty byly do značné míry řízené právě prostřednictvím Twitteru.

Ergdogan také tvrdí, že se ho jeho političtí soupeři snaží pomocí sociálních sítí zdiskreditovat. Na internetu se v poslední době objevilo několik nahrávek, které poukazují na korupci v premiérově okolí. Erdogan ale tvrdí, že jsou falešné.

V Turecku má účet na Twitteru asi 10 milionů lidí. Není to poprvé, kdy se Turci nemohli dostat na některé internetové stránky. V roce 2008 jim vláda na dva roky zablokovala přístup na server YouTube - prý se tam objevovala videa, která urážela vládní představitele.

Nejsledovanější účty sociální sítě Twitter, její příjmy a zisky | Foto: ČTK

Jaromír Marek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme