V Kyselce byl otevřen první zrekonstruovaný objekt bývalých lázní

V Kyselce u Karlových Varů dnes otevřeli dům Stallburg – první rekonstruovaný objekt bývalých lázní. Stavební práce zajistila společnost Karlovarské minerální vody za více než 30 milionů korun. Na obnovu historického areálu se přijeli podívat pravnuk zakladatele lázeňského místa Rudolf Mattoni a exprezident Václav Klaus. Další objekt má být v Kyselce otevřen během půl roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zrekonstruovaný dům Stallburg v Kyselce

Zrekonstruovaný dům Stallburg v Kyselce | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Bytový dům Stallburg je první domem v Kyselce, který Mattonka opravila. Náklady na rekonstrukci přesáhly 30 milionů korun, které zaplatily Karlovarské minerální vody.

Stejně jako před rekonstrukcí se v historickém domě nacházejí byty. První zájemci se do nich mají stěhovat letos v dubnu.

Do konce roku chce Mattonka opravit další objekt. „Dalším krokem záchrany bývalých lázní bude rekonstrukce Löschnerova pavilonu, který se nachází ve svahu nad Kyselkou. V tomto domě chystáme muzeum,“ říká šéf Karlovarských minerálních vod Alessandro Pasquale.

Zrekonstruovaný dům Stallburg v Kyselce: Slavnostního otevření se zúčastnili zleva starost Kyselky Aleš Labík, Rudolf Mattoni, Alessandro Pasquale, Václav Klaus | Foto: Zdeněk Trnka

Po třech letech se do bývalých lázní vrátil i exprezident Václav Klaus, podle kterého je dobře, že se pro zchátralý areál daří najít využití. Na obnovu bývalých lázní letos přispěje ministerstvo kultury třemi miliony korun. Ty mají být využity zejména na záchranu Mattoniho vily.

Slavnostního otevření domu Stalburg se zúčastnil i pravnuk zakladatele bývalých lázní Rudolf Mattoni, který žije s rodinou v USA. Z proměny Kyselky byl nadšen: „ Když jsem tu byl poprvé, byly tu jen ruiny. To, co vidím teď, je skvělé. Co se tu dokázalo, je malý zázrak,“ tvrdí.

Kromě Karlovarských minerálních vod zajišťuje opravy Kyselky nedávno založená obecně prospěšná společnost. Pomocnou ruku nabídly také blízké Karlovy Vary i Karlovarský kraj.

Zrekonstruovaný dům Stallburg v Kyselce | Foto: Zdeněk Trnka

Zdeněk Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme