Německé odbory chválí výsledky stávky, dotkla se hlavně leteckých pasažérů

Sto tisíc lidí se zapojilo v Německu do dnešní stávky. Nejvíce se dotkla letiště ve Frankfurtu nad Mohanem. Pozemní personál přerušil práci na 11 hodin a Lufthansa tak musela zrušit každý třetí let. Připsala si tak milionové ztráty. Odbory si naopak pochvalují účinek svého protestu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvíce se stávka dotkla letiště ve Frankfurtu nad Mohanem

Nejvíce se stávka dotkla letiště ve Frankfurtu nad Mohanem | Zdroj: Reuters

„Mrzí nás, že to postihlo pasažéry, ale jinak je to velký úspěch," pochvaloval si výsledky protestu odborový předák Uwe Schramm.

Kromě opuštěných terminálů v řadě spolkových zemí nevyjely autobusy a tramvaje, zůstaly uzavřené školky, městské lázně, pracovní centra, neodvážely se odpadky.

Silný tlak odborářů přinesl první výsledek, obě strany konfliktu nyní signalizují ochotu ke kompromisu. O zvýšení platů zaměstnanců veřejného sektoru se začne jednat už příští týden.

Pozemní personál chce vyšší mzdy a měsíční příplatky. Zaměstnanci přestali pracovat s nástupem na ranní směnu. Lufthansa jako největší zákazník frankfurtského letiště zrušila třetinu všech spojů. Většina cestujících byla předem informovaná a měla možnost lety zrušit nebo přeložit.

Stávka pozemního personálu na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem | Foto: Reuters

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme