Globální oteplování je vážnou hrozbou pro lidstvo, varují vědci

Klimatických výkyvů a jejich dopadů přibývá a bude ještě dál přibývat. Změny mají být velké a nevratné. Tvrdí to dnes zveřejněná alarmující prognóza Mezivládního panelu pro klimatickou změnu při OSN.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sucho (ilustrační foto)

Sucho (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Vědci se shodli, že zatím tíhu klimatických změn nesou přírodní systémy, ale panují obavy z rostoucího dopadu na člověka. Naše zdraví, domovy, jídlo i bezpečnost, to všechno pravděpodobně budou stoupající teploty ohrožovat.

Zpráva střízlivě a věcně shrnuje současný stav poznání, míní Miroslav Trnka z oddělení dopadů změny klimatu na agrosystémy Centra výzkumu globální změny Akademie věd.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rizicích změn mluvil Miroslav Trnka z oddělení dopadů změny klimatu na agrosystémy Centra výzkumu globální změny Akademie věd

„To, co je nové ve zprávě, je důraz na problematiku potravinové bezpečnosti a také fakt, že nedostatek potravinových a vodních zdrojů může ohrožovat nejen chudé země, ale i ty bohatší.“

Trnka upozornil, že v Česku se za posledních 50 let na začátku vegetační doby - v dubnu, červnu - výrazně snížila zásoba vody v půdě.

„Podle odhadů srážek, které bychom potřebovali, nepřibyde. Z toho vyplývá, že vody v krajině bude méně. Navíc, srážky možná budou intenzivnější než dnes, takže zase nebudou vhodné k dosycení půdního profilu. Je tam riziko většího povrchového odtoku,“ obává se Trnka.

„Lze říci, že změna klimatu se už v našem zemědělství projevuje. Rychleji, než jsme předpokládali. V nejbližších dvou generacích se agroklimatické podmínky promění více než kdykoli za předchozích 200, možná 1000 let," varoval Miroslav Trnka.

Podle něho je třeba, abychom se jako společenství dokázali shodnout na tom, co je naší skutečnou prioritou a co budeme dělat, abychom s velmi nepříznivými trendy dokázali také pracovat.

Vladimír Kroc, ČTK, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme