Francie má nového premiéra, dosavadního ministra vnitra Vallse

Francouzský prezident François Hollande vybral nového premiéra. Stal se jím dosavadní ministr vnitra Manuel Valls. Ve funkci nahradil Jean-Marca Ayraulta, který rezignoval i s celou vládou. Důvodem byla porážka socialistů ve víkendových komunálních volbách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský ministr vnitra Manuel Valls

Francouzský ministr vnitra Manuel Valls | Zdroj: Reuters

Hollande své rozhodnutí oficiálně oznámil ve večerním televizním projevu k národu. Prezident prohlásil, že výsledky voleb bere jako jasný vzkaz voličů jemu osobně.

Vallse prý pověřuje řízením vlády s cílem splnit tři úkoly: má usilovat o posílení francouzského hospodářství, sociální spravedlnosti a koupěschopnosti obyvatel. Ta má vést cestou snížení daní a nákladů na práci do roku 2017.

Přehrát

00:00 / 00:00

O střídání na postu francouzského premiéra mluvil ve Stalo se dnes zpravodaj ČRo v Paříži Jan Šmíd

Hollande zároveň ubezpečil, že úkolem kabinetu je snížit nezaměstnanost, kterou označil za největší nespravedlnost. Francie podle něj musí zvýšit a zefektivnit výrobu, která má přinášet nové, jiné produkty. Rovněž se má země dopracovat ke snížení závislosti na dovozu ropy.

Někteří socialisté ale prezidentovo rozhodnutí jmenovat premiérem právě Vallse považují za kontroverzní. Podle zpravodaje Českého rozhlasu v Paříži Jana Šmída je totiž politikem, který rozděluje.

„V rámci Socialistické strany stojí Valls hodně napravo. Levicové křídlo socialistů ho dokonce nesnáší a poukazuje na to, že v některých pohledech má blízko k jistým aspektům Národní fronty, zejména třeba v postupu vůči Romům.“

„A i z tohoto důvodu si někteří socialisté myslí, že Hollandeovo rozhodnutí není dobré, protože může stranu ještě více rozdělit. Hollande ale sází především na to, že Manuel Valls je v současnosti vůbec nejpopulárnějším politikem ve Francii,“ poznamenává zpravodaj.

Jan Šmíd, ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme