Policie pátrá po uprchlém vězni, který vyhrál konkurz na hlavního ekonoma muzea

Uprchlý vězeň Vladimír Prokop vyhrál pod falešným jménem konkurz na hlavního ekonoma Národního zemědělského muzea v Praze. Podle televize Nova z jeho účtů zpronevěřil zhruba 10 milionů korun. Při zatýkání v jeho kanceláři znovu utekl. Kriminalisté po něm dál pátrají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hledaný vězeň Vladimír Prokop

Hledaný vězeň Vladimír Prokop | Foto: Policie ČR

„Odsouzený je 185 centimetrů vysoký, štíhlé postavy, oči i vlasy má hnědé a používá dioptrické brýle. Policie žádá občany, kteří by mohli poskytnout jakoukoli informaci o Vladimíru Prokopovi, aby volali bezplatnou linku 158,“ uvedla mluvčí královehradecké policie Iva Kormošová.

42letý Vladimír Prokop byl v roce 2009 odsouzen na 7 let vězení za zpronevěru 10 milionů korun Českobratrské církve. Pracoval pro její pražské centrum jako vedoucí ekonomického oddělení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu uprchlého vězně Vladimíra Prokopa informuje redaktorka Zuzana Petráňová

Církev mu svěřila přístup ke svému účtu, aniž by si od něj vyžádala výpis z trestního rejstříku. Kdyby to udělala, zjistila by, že Prokop byl v minulosti už několikrát odsouzený za podvody.

Prokop si za peníze církve koupil například auto, byt pro svoji matku a drahé dárky pro svou tehdejší přítelkyni. Jeho právník Vítězslav Menšík o něm podle serveru idnes.cz u soudu mluvil jako o "velkém dítěti", které chtělo zajistit své psychicky nemocné matce slušné bydlení.

Z vazební věznice v Pouchově ale po čtyřech letech, v červnu loňského roku, uprchl. Policie po něm ihned vyhlásila pátrání. Kriminalisté předpokládali, že se pohybuje na území hlavního města. Prokop použil falešné jméno a nechal se zaměstnat v Národním zemědělském muzeu, kde uspěl v konkurzu na hlavního ekonoma. Zde údajně zpronevěřil dalších 10 milionů korun.

Při zatýkání ale znovu utekl. Policii se prý vysmekl a z kanceláře muzea přes několik expozic a z budovy utekl nouzovým schodištěm. Muzeum je hned vedle budovy ministerstva vnitra a naproti ní si Prokop nasedl do právě projíždějícího taxíku a ujel.

Podle policie ale hledaný muž není nebezpečný a není ani ozbrojený.

Zuzana Petráňová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme