Snowden: Tajné služby v USA sledovaly i organizace na ochranu lidských práv

Americké tajné služby prý ve velkém odposlouchávaly i organizace na ochranu lidských práv. Tvrdí to bývalý spolupracovník tajné služby Edward Snowden, který o tom pomocí videokonference informoval Radu Evropy. Ta je sdružením evropských zemí na ochranu demokracie a právního státu. Američané podle Snowdena špehovali organizace jako Amnesty International nebo Human Rights Watch.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké tajné služby podle Snowdena odposlouchávaly i organizace na ochranu lidských práv

Americké tajné služby podle Snowdena odposlouchávaly i organizace na ochranu lidských práv | Zdroj: Reuters

Proč tajné služby lidskoprávní organizace sledovaly, Snowden přímo neřekl.

Podle něj se zajímaly o biliony záznamů o různé komunikaci a mimo jiné také sbíraly data, která mohla být později využita v zájmu diskreditace některých nepohodlných osob.

Snowden mluvil například o extrémně pravicových náboženských aktivistech, s jejichž názory tajné služby údajně nesouhlasily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svědectví Edwarda Snowdena sledoval zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska

Podobně také zaznamenávaly třeba to, když lidé navštěvovali stránky se sexuálním obsahem, které přitom ale byly legální.

Podle Snowdena je masové sledování lidí velkým ohrožením svobody. „Tato technologie podle mě představuje největší ohrožení lidských práv v moderních dějinách,“ míní.

Nejde prý jen o porušení soukromí, ale i o riziko, že by tuto technologii jednou mohly zneužít nedemokratické režimy nebo teroristé.

Snowden navíc tvrdí, že masové odposlechy nebyly v boji s terorismem užitečné. Mnohem efektivnější je podle něj cílené sledování vybraných podezřelých osob.

Je třeba změnit zákony, upozorňuje Snowden

Snowden uvedl, že nejen Spojené státy, ale celý svět potřebuje novou právní úpravu toho, co je ještě z hlediska sledování a odposlechů legální, a hlavně musí být postižitelné, pokud to nějaká organizace, tajná služba nebo stát na světě zneužijí.

Přitom ale Snowden zdůrazňoval, že to nejsou zdaleka jen Spojené státy, které jsou v masovém sledování aktivní a jmenoval i jejich spojence. „Mezi tyto země patří Německo, Švédsko a Nizozemsko. A také Velká Británie byla nejen cílem, ale i spolupracovníkem při sledování.“

Podle amerických úřadů to, že Snowden odhalil masové sledování, bylo z hlediska národní bezpečnosti zradou a porušením amerických národních zájmů.

I Spojené státy byly Radou Evropy do Štrasburku na dnešní slyšení pozvány, ale odmítly se zúčastnit. Snowden mluvil na videokonferenci z Moskvy, kde se skrývá před americkými úřady.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme