Chrudimská Transporta prochází očistou. Jak byla úspěšná, bude jasné v srpnu

Z Chrudimě zmizí velmi stará a také velmi nebezpečná ekologická hrozba. Během tří měsíců totiž skončí sanační práce v areálu bývalé Transporty. Škodlivé látky doslova zamořily nejen část závodu, ale také podzemní vody v okolních obcích. Chrudim teď čeká poslední krok - ověření, zda byl provedený zásah úspěšný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transporta Chrudim

Transporta Chrudim | Foto: Google Street View

Sanační práce právě míří do finále. Když staveniště před pár měsíci přebíral Jiří Unčovský, popisoval, jak se škodlivé látky dostaly do půdy.

„Nebezpečné látky, které jsou konkrétně těkavé chlorované uhlovodíky - tato látka se dříve používala jako odmašťovadla-, se do země dostaly špatným způsobem nakládání s tím,“ říká Unčovský a konkretizuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Postup sanace chrudimské Transporty sleduje Josef Kopecký

„Jednak při samotné manipulaci upadne sud, prorazí se, vyteče to, a pak především když se odmašťovadla použijí, tak likvidace probíhala pouhým vylitím na terén. To je ten největší problém, který tady byl.“

Sedmimetrovou vrstvu nejvíce zasažené půdy firmy odbagrovaly a o zbytek se má postarat 750 tisíc litrů roztoku peroxidu vodíku a síranu železitého. Souboj chemie proti chemii by měl skončit neutralizací nebezpečných látek. Výsledky si ale musí město ještě ověřit.

„Analýza rizik, která proběhne v termínech červenec – srpen letošního roku, kdy de facto skončí všechny práce v lokalitách na novém závodě Transporta, bude muset prověřit, zda sanační metody byly úspěšné,“ vysvětluje starosta Chrudimi Petr Řezníček a konkretizuje:

„Jestli v místech, kde se prováděly, došlo k výraznému snížení, respektive zlikvidování kontaminantů, které působily to nebezpečí na spodních vodách v severním předpolí Transporty, to znamená v území mezi Chrudimí, Medlešicemi, Dřenicemi.“

Pro ověření míry úspěšnosti sanace budou provedeny v lokalitách až 12metrové vrty a z odebraného vzorku se zjistí, zda kontaminanty se v této hloubce již nevyskytují.

Celkové náklady likvidace nemilého dědictví po Národním podniku Transporta Chrudim přesáhnou částku 160 milionů korun.

mad, Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme