Prezident Zeman podporuje snížení DPH, nesouhlasí s ním jen u knih

Prezident Miloš Zeman podporuje snížení DPH u léků, dětské výživy a plen. S koaličním plánem na daňové zvýhodnění nesouhlasí jen u knih. Podle prezidenta by měl stát podpořit spíše knihovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman vystoupil na konferenci Česko očima Evropy, Evropa očima Česka, která se uskutečnila k 10. výročí vstupu České republiky do Evropské unie.

Prezident Miloš Zeman vystoupil na konferenci Česko očima Evropy, Evropa očima Česka, která se uskutečnila k 10. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Prezident uvítal také to, že nižší DPH se nevztahuje na tiskoviny: „Jsem velmi potěšen, že snížení DPH se netýká tiskovin.“

Koalice se dohodla na snížení daně u léků, knih, dětských plen a u nenahraditelné dětské výživy. Klesnout má z 15 na 10 procent. A do budoucna třeba ještě více.

Současná DPH v Česku
základní sazba: 21 %
snížená sazba: 15 % (potraviny, léky a zdravotnické pomůcky, knihy, noviny a časopisy + služby: vodné, stočné, MHD, ubytovací služby, vstupné na kulturní akce a některé stavební práce)

„Přirozeně asi všechny tři koaliční strany by si dokázaly představit další snížení nižší sazby DPH,“ říká premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Třetí sazbu DPH naopak kritizuje opozice. Podle místopředsedy TOP 09 a exministra financí Miroslava Kalouska nedává politickou ani ekonomickou logiku.

„Třetí sazba je prostě systémově chybný a špatný krok. Největší položkou jsou tam léky za asi 4 miliardy, ale to se jenom přeleje z kapsy do kapsy.“

Snížení DPH naopak podpoří hnutí Úsvit.

Možné snížení DPH u některého zboží by nemělo ovlivnit příjmy státního rozpočtu

Číst článek

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme