Snížení sazeb DPH od roku 2016 není podle premiéra Sobotky dohodnuté koalicí

Premiér a šéf ČSSD Sobotka je proti plánu ministerstva financí na snížení DPH. Resort navrhuje, aby sazby daně z přidané hodnoty klesly od roku 2016 o jedno procento. Podle Sobotky ale takové opatření není součástí dohody koalice a mělo by nepřiměřené dopady na rozpočet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš | Foto: Úřad vlády ČR

Premiér souhlasí se zavedením třetí desetiprocentní sazby na léky, knihy nebo dětskou výživu. Noviny a časopisy by ale podle něj do této sazby patřit neměly.

„Dokázal bych si představit, že bychom ji snížili až na pět procent, ale deset procent je slušný a rozumný kompromis," řekl na tiskové konferenci po jednání vlády Sobotka.

Vláda plánuje tři sazby DPH. Od roku 2016 by měly zlevnit potraviny i knihy

Číst článek

Dnešní Mladá fronta Dnes informovala s odvoláním na konvergenční program z dílny ministerstva financí, které vede Andrej Babiš z hnutí ANO, že základní a snížená sazba DPH by od roku 2016 měly klesnout o procentní bod na 20 a 14 procent.

„Další změny v sazbách nejsou hodnoty koalice a myslím si, že by byly takové dopady, že si to nemůžeme dovolit," uvedl k tomu premiér.

Podle dosud schváleného zákona, který chce nynější kabinet změnit, se od ledna 2016 mají obě sazby sjednotit na 17,5 procenta.

ČTK, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme