Stropnický: Česká armáda není schopná poslat do Středoafrické republiky polní nemocnici

Armáda České republiky nedokáže splnit požadavky OSN pro misi ve Středoafrické republice a poslal do země polní nemocnici. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekl ministr obrany z hnutí ANO Martin Stropnický.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Stropnický

Martin Stropnický | Foto: Filip Jandourek

„To, co by po nás OSN chtělo nejvíc, je polní nemocnice a to my už nejsme v tuto chvíli schopní zajistit,“ řekl Stropnický.

„Potom by po nás chtěla přepravní kapacitu a my máme čtyři letouny Casa - z toho jeden je na Sinaji, druhý je záložní, kdyby se s tím na Sinaji něco stalo, dvě Casy jsou potřeba na přemísťování vojáků a materiálu do Afghánistánu a Mali, takže to také nejde,“ vysvětlil.

Česko podle něj nemůže nabídnout ani vrtulníkovou jednotku. „Můžeme poskytnout jenom rotní úkolové uskupení v počtu do 250 vojáků. Ta nabídka zúžená o specializace, ve kterých jsme dobří. To už není bůhvíjaká situace,“ míní ministr obrany.

Středoafrická republika | Foto: Český rozhlas

Martin Karlík, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme