Do bývalé textilky Karnola se vrátily staré vzorníky látek i špulky nití

Rukama pracovníků Městského muzea v Krnově prošly v uplynulých dnech desítky historických látek, vzorníků i špulek nití, ze kterých se šilo ještě na konci 19. století. Vraceli je do regálů v jedné z opuštěných továrních budov bývalé textilky Karnola. Exponáty připravovaného muzea textilu musely dočasně zmizet kvůli plísním a dřevomorce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nitě, špulky

Nitě, špulky | Foto: stock exchange

„Tady je třeba kolekce vzorníků ze zimy 1931, kde jsou vidět sukna. Sukno se dělalo z ovčí vlny,“ ukazuje ředitelka krnovského muzea Ivana Zajícová.

V takzvané dezinatuře – neboli vzorkovně, která je zřejmě nejvzácnějším pozůstatkem po původní továrně Alois Larisch a synové, panuje čilý ruch. Ve stylových montérkách ho řídí sama ředitelka.

„Tady se shromažďovaly takové poklady, cennosti, výrobní tajemství včetně dochované historie. V současnosti se ji snažíme uvést do původního stavu,“ přibližuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do bývalé textilky Karnola zamířila redaktorka Kateřina Daňková

Některé stroje vypadají, jako by od nich právě někdo vstal. „Byl zachovaný stav, jako že dělníci v danou chvíli skončili šichtu a odešli. Včetně třeba rozjedených svačin a podobně,“ potvrzuje Zajícová.

Unikátní prostory ale zatím nejsou přístupné veřejnosti, maximálně po předchozí domluvě. Celý areál má totiž před rekonstrukcí, která by měla proměnit bývalou továrnu v muzeum textilu a varhan.

V rozpočtu na ni ovšem chybí potřebné stovky milionů. „V roce 2008 byla zpracována studie právě na proměnu areálu pro tyto účely. Město se ji tedy pravděpodobně bude snažit postupnými kroky naplňovat,“ říká památkářka Michaela Ryšková.

Jak dlouho to potrvá, ale nikdo neví. Zatím poslední oprava se totiž datuje do roku 2010.


Zvětšit mapu

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme